21. Borverseny a kertbarátoknál

Mosonmagyaróvári Kertbarátok a hagyományosan februárra tervezett Borversenyt az úgynevezett „Bormustrát” a tagjaink saját termelésű szőlőből készített boraikból az idei évben 21. alkalommal rendezték meg. A járvány miatt kimaradt 2021 év sem vette el kedvünket ezért 2024. február 19-én Bormustrát tartottuk a Flesch Károly Kulturális Központban.

A Borverseny bevezetése nem azonos a kertbarát egyesület megalakulásával, Króneisz Flórián (2002-2003) akkori kertbarát elnök nevéhez fűződik és vált hagyománnyá, aki az idei évben is versenyeztette borát, ahol a Merló rozé borával arany érmet szerzett.

Az előző évben letisztult borokat korábbi években általában 12-15 kertbarát ajánlotta szívesen vizsgálatra, értékelésre. Sajnos az utóbbi években a kimaradt idős tagjaink már nem foglalkoznak szőlő termesztéssel, borászattal, részben átadták a gyermekeiknek, szőlőtermő helyekre gyümölcsfák kerültek vagy eladták az ültetvényt. Az idei évben 8 fő kertbarát nevezett be a stílusosan legjobb borhoz értő borbírók általi boruk megmérettetésére. Borbírók elnöke Dr. Kocsis Sándor, tagjai Dr. Nagy Frigyes, Kiss Béla és Szakály Gyula voltak.

Nincs még egy olyan gazdag ital, mint a bor. Egyik ital sem nyújt a borral mérhető sokszínűséget aromából, stílusból és ízből, amit február 19-én meg is tapasztaltunk. Remek minőségűek voltak a benevezett borok – ez volt a borbírálatot követően a zsűri véleménye.

Tudni kell, hogy a bor egyúttal maga az élet, mesél arról az időről, amikor készült, a terület gazdagságáról, amelyről származik, továbbá az emberekről, akik azt szívvel-lélekkel, kétkezi munkával megalkották. Elmondható, hogy a bort a szőlőből, gyümölcsből azért készítik, hogy az emberek azt együtt ihassák. Megszépíti az emlékeket, az emberi együttlétet, szárnyakat ad a beszélgetésnek, tapasztaltuk a borbírálat után. Szeressük a bort, de legyünk erősebbek nála. A mértéktelen borivás káros az egészségre.

Négy aranyérmes bor, öt ezüstérmes bor és 10 bor kapott bronz fokozatú elismerést, amelynek átadására 2024. március 4.-én kerül sor a kertbarátok összejövetelén, amikor a Nőnapot is tartjuk.

Gratulálok a borbírók lelkiismeretes munkájának és a díjazott nyolc kertbarátnak a szép szín, tisztaság, illat, zamatos jó benyomást keltő borok előállítóinak.

Jáni Lajos

Vissza a kezdőoldalra