A 100 éves vegyeskar jubileumi évkönyve

Április 20-án bensőséges ünnep keretében mutatták be a 2022-ben 100 éves Lébényi Liszt Ferenc Vegyeskar történetét bemutató jubileumi évkönyvet.

Az ünnepséget mások mellett megtisztelte jelenlétével dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője, Kovács Gábor Lébény Város polgármestere, Csaplár Zoltán, Mecsér Község polgármestere, valamint Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke.

A kórus tevékenységét, a lébényi kultúrában betöltött szerepét Kovács Gábor polgármester, az éneklés közösségformáló és megtartó szerepét dr. Nagy István miniszter méltatta.

A kezdetekről az évkönyv így ír: „A világháború utána Lébény zenekultúrájának fellendülése nem váratott sokáig magára, hiszen 1922-ben megalakult a Lébényi Férfi Dalárda. Alapítója Simoncsics László igazgató-tanító lett, aki a zenét és a dalt kedvelő iparosemberek csoportját rövid időn belül a falu határin túl is ismert, számos elismeréssel övezett férfikarrá formálta. Közreműködtek egyházi, nemzeti ünnepeken, valamint a közösségi összejövetelek hangulatát emelték énekükkel. Az alapító karnagy 1922 végéig állt a kórus élén.”

A 136 oldalas évkönyvben bővebb forrásanyag (dokumentumok és fotók) az 1960-as évektől állt rendelkezésre, részletesen leírva a kórus történetét.

A Vegyeskart működtető egyesület jelenlegi elnöke, Lenzsér Józsefné a kötetben így köszönte meg a kórustagok munkáját: „Az egyesületi évek alatt sok közös élményben, kihívásban, megpróbáltatásban volt részünk. tartalmas próbák, csodálatos közös utazások képei villannak fel a emlékeimben. A testvérkórusokkal ápolt baráti kapcsolatok erősítették hitünket, hogy a kórusmuzsikára, amit művelünk, igen is szükség van, egyre inkább igénylik az emberek.

A 100 éves jubileum alkalmából azt kívánom, hogy a kórus tudjon mindig megújulni, hogy a fiatalok évről évre csatlakozzanak ehhez a jó csapathoz, ami tudom, elég nagy kihívásnak bizonyul. Nagy igaság, hogy együtt dalolni jó. Én köszönöm, hogy közétek tartozhatok. Kívánok a Kórus valamennyi tagjának jó egészséget, tiszta hangot, hosszú ideig tartó közös éneklést!”

Nagy Sándor

 

Vissza a kezdőoldalra