Kertbarátok metszési bemutató

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre munkatervben foglaltak szerint nyilvánosságra hozatalt követően tartotta meg metszési bemutatóját.

A március 9-én szombat délutánra tervezett Mosonmagyaróvár Rókadombi zártkertben a bemutató nagyon jól sikerült, még az időjárás is meghunyászkodott, először beborult az égbolt, majd késő délutánra még a nap is kisütött. Nagy Béla tagtársunk zártkertjében mindent rendben találtunk, frissen volt rotálva a veteményes terület, a szőlők között egy gyomot sem találtunk, nem is kerestünk. A hátsó kertben lévő gyümölcsfák között már látszottak a metszési nyomok, a házigazda már elkezdte a metszést. A komposzt tárolóban ágaprító által ledarált mulcsot találhattunk, fölötte a venyigék védték.

Metszési bemutatóra az idei évben március elején 14. alkalommal került sor. Délután kettő órára gyülekeztek a kertbarátok a metszés iránt érdeklődő nem csak kertbarátok, megérkezett Makai János kertészmérnök, aki a bemutatót tartotta nagy szakértelemmel, hisz Dunakiliti gyümölcsösében több hektáron foglalkozik almatermesztéssel.

Először az előkertben lévő régi hagyományos felújított ásott kút előtt köszöntöttem a megjelenteket, akik közül Csorna környékéről, Hegyeshalomból és Mosonmagyaróvárról érkeztek metszés iránt érdeklődők. Közös képet készítettünk. A gyümölcsfák metszését almafával kezdtük, majd következett az őszibarack, a körte és a szilvafa. A kajszibarack fák már teljes virágpompában voltak. A kettő óránál hosszabbra húzódó bemutató alkalmával gyümölcsfa oltás bemutatására is sor került a körtefánál. Az angol nyelves párosítást követően rafia kötöző helyett a tulajdonos szigetelő szalagot adott, amely nem is meglepő, hisz villanyszerelő mester a tisztes foglalkozása még 84. éves korában is.

A metszési folyamatokról előtte és utána készítettem fotókat annak érdekében, hogy képeken is megismerjük a folyamat lényegét, továbbá ezt a későbbiekben kielemezhetjük, majd a virágzást és a lomkoronába borulást követően figyelemmel kísérhessük. Nem könnyű, de hasznos lehet – mondta a házigazda Nagy Béla.

Végül a gyakorlati bemutatót követően forralt borral kínált a házigazda, zsíros kenyér lila hagymával és a többféle sütemény mellett folyt az élénk beszélgetés sötétedésig. Köszönjük a házigazda türelmét bízva abban, hogy a megjelentek hasznos tapasztalatokkal térhettek haza még a sötétedés előtt.

Jáni Lajos

 

Vissza a kezdőoldalra