Veszélyes anyagokat raktároznának a város határában

Felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemmé történő nyilvánítását kérelmezte a Ganz Ábrahám utcában lévő raktárára a CB Engeneering Kft. Mosonmagyaróváron. A jogszabályi előírásoknak megfelelően ezzel kapcsolatban tartottak lakossági fórumot a közelmúltban a városházán.

 

A dél-koreai tulajdonú cég a Komáromban működő akkumulátor gyár puffer raktára igényeinek kielégítése érdekében vette bérbe és alakítaná át veszélyes anyagok tárolására a mosonmagyaróvári létesítményt.

Az építmény puffer raktár szerepet töltene be, ide szállítanák azt a többlet lítium-ion akkumulátor alapanyag mennyiséget, amelyet az adott időpontban a gyár raktára  nem tud fogadni. A tárolni tervezett veszélyes anyagok minősége és mennyisége meghaladja a felső küszöbértéket, ezért a jogszabály szerint biztonsági jelentés készült és lakossági fórumra is sor került.

 

A fórumon az önkormányzati képviselők és a tervezett raktár közelében működő cégek képviselői is aggályaikat fogalmazták meg a tervezett létesítménnyel kapcsolatban. A komáromi cég megbízásából Horváth Richárd biztonsági szakértőnek tehettek fel kérdéseket a lakók és az érintett szomszédos ingatlanok tulajdonosai, valamint az önkormányzati képviselők. A felszólalók közül szinte mindenki aggályosnak tartotta, hogy ilyen nagy mennyiségű veszélyes anyagot raktározzanak Mosonmagyaróváron. Kérdések fogalmazódtak meg egyebek mellett ezen anyagok veszélyességi fokáról, mennyiségéről, illetve arról, hogy egy esetleges baleset során milyen veszélynek vannak kitéve a környező ingatlanok, illetve a város.

A biztonsági szakember válaszában kifejtette: nem számottevő a veszélyeztetés a környező ingatlanokra, így Mosonmagyaróvárra sem. A veszélyes anyag tárolásához szükséges engedélyt csak a különleges biztonsági előírások megteremtését követően adja ki a szakhatóság. Ezzel együtt esetleges nem várt különleges eseményre is részletes belső és külső védelmi terv is készül. A szakember hozzátette: az épületben kétféle veszélyes anyagot raktároznának, egy nehézfémek oxidjait tartalmazó szilárd port, illetve elektrolit oldatot. Az előbbi mérgező, mag az utóbbi tűzveszélyes anyagnak minősül..
A fórumon Horváth Gergely a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság, iparbiztonsági főfelügyelője elmondta: az engedélyezési eljárás jelenleg szünetel, mivel több hiányosságot is tapasztaltak, ezért az engedélyt kérelmező céget harmincöt pontos hiánypótlásra szólították fel. A vállalkozás még nem végezte el azokat a beruházásokat, átépítéseket, amik ahhoz szükségesek, hogy megkapják az engedélyt.
Dr. Árvay István polgármester hangsúlyozta: senki sem szeretne veszélyes anyagok közt élni. Ezért azt kérdezte a katasztrófavédelem szakemberétől: a lakossági tiltakozásoknak van-e hatása. Tehet-e ez ellen bármit az önkormányzat. Erre azt a választ kapta: ha a cég teljesíti a jogszabályoknak megfelelő előírásokat, nem tudják elutasítani az engedélyt. A polgármester arra kérte a katasztrófavédelme, hogy a maximális biztonságra törekedjenek az engedélyeztetési eljárás során.

Forrás: Mosonvármegye online
https://mosonvarmegye.net/kozelet/veszelyes-anyagokat-raktaroznanak-a-varos-hataraban?fbclid=IwAR0JrWkMFg_cO6rD5EeIvws-QdDucsUDZIu3GVyL1cMRjivuS6IFSV8sdPs

 

Vissza a kezdőoldalra