Gyógynövényes Nap az Ürmös Portán, Pannonhalmán

Izgalmas, jó hangulatú napot tölthettünk a Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesületével november negyedikén az Ürmös Porta pannonhalmi birtokán. A reggeli négy fok tíz órára már 12-re szelídült és a nap mellett a finom gyógynövényes teák is kellemesen melengették a régió minden pontjáról érkező résztvevőket. Miután megismerkedtünk a hely és tulajdonosa, Pottyondy Ákos történetével, a délelőtt a gyógynövényekről, azok termesztéséről és felhasználásáról szólt, de a talajegészség fontossága, a mulcsolás és takarás különbsége,  a biodinamika és még sok más is szóba kerültek. Az ebédszünetben megosztottuk a kis batyuinkat, beszélgettünk, ismerkedtünk, majd gyümölcsészettel folytattuk. Megtudtuk miért jó tájfajtákat ültetni, hogyan történik az oltás és metszés, ha egyáltalán szükség van rá.

A nap egyik legfontosabb üzenete talán az volt, hogy a természettel összhangban dolgozva, a működéseit megértve és tiszteletben tartva érhetjük csak el, hogy tápláljon minket.

Az utolsó részben a gyógynövények kivonatolásának technikáit tekintettük át, készítettünk fehér ürmös tinktúrát, körömvirág macerátumot és zsályás mézet. Így aztán két hónap múlva, mikor „megérnek” majd a készítményeink a kamrapolcokon,  a gyomrunk, a bőrünk és a légutaink is biztonságban lesznek majd sérülésekkel és betolakodókkal szemben.

Az ingyenes programot Horvát Hajnalka a NOE Felső-Duna régiójának vezetője szervezte.

Köszönjük, hogy részesei lehettünk ennek az értékes napnak!

Orbán Józsefné  az egyesület elnöke

 

Vissza a kezdőoldalra