Iparos kirándulás és bortúra

A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület szervezésében 2023 november 11-én, az iparos hagyományoknak megfelelően megrendezett kirándulás és bortúra alkalmával ismételten meglátogattuk a „Tebike kft.” győr-ménfőcsanaki, sokféle kézműves sajt és számtalan egyéb tejterméket készítő üzemét.

A Pődör István családfő által, 2000. évben alapított és napjainkban már harmadik generációs családi vállalkozásként öregbítik a magyar és azon belül a Győr-Moson-Sopron Vármegyei kézműves sajt gyártás jó hírnevét, amelyet a számtalan hazai és nemzetközi kiváló minősítés és díjazás is bizonyít. A teljesség igénye nélkül az általuk gyártott ismertebb termékek a következők, az Óvári, az Ilmici Csemege, a Moson Megyei Csemege, a Lajta, a Pálpusztai, a Vadász, a Trappista, egyéb különböző ízesítésű és különböző juh és kecske tejből készített sajtok. Köszönhetően a tradicionális technológiák megtartásáért és azok alkalmazásáért, az általuk folyamatosan gyártott sajtkészítmények közül, több kézműves tejtermék is, amelyeket anno a Magyaróvári – Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben kísérleteztek ki, Európai Uniós oltalomban részesült. Ipartestületünk az alábbi idézettel gratulál örömmel a Tebike Kft. sikereihez,

A kirándulásunk következő helyszíne, amelyet a szitáló eső ellenére is meglátogattunk, a Fejér Vármegyében (330 méter tengerszint feletti magasságban) a Vértes déli lankáin magasodó, és a „fejérvári út felett őrt álló” Csókakő vára volt.

Az iparos hagyományoknak megfelelően – az őszi időszakban szervezett kirándulásainkat, általában magyar tulajdonú borászatok meglátogatásával zárjuk. Így történt ez alkalommal is, miszerint hazánk 22 borvidéke közül a legkisebbet választva, a Móri borvidéken található „Miklós Csabi Pincészetét” látogattuk meg, ahol a vendéglátás ebéddel és a tájjelegű, díjnyertes finom borok kóstolásával, majd az iparos hagyományoknak megfelelően „négy fős zenekarunk közreműködésével” jókedvűen zártuk. Köszönet a közreműködésért!

Banyár Tamás titkár