A szigetközi és csallóközi festőművészre emlékeztek

Tallós Prohászka István felvidéki magyar festő, illusztrátor, szakíró, közíró emléke előtt hajtottak fejet november 8-án az óvári temetőben, majd a Városkapu téren a művész egykori műterme előtti emléktáblát koszorúzták meg. Az eseményen a mosonmagyaróvári önkormányzat mellett a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület és Somorja önkormányzata is részt vett.

A megemlékezésen röviden bemutatták Tallós Prohászka István életútjának fontosabb állomásait. 1896. november 8-án született Somorján, és 1974. november 10-én, Újrónafőn hunyt el. Elhangzott, hogy a különböző akkori művészeti irányzatok mellett, mint az expresszionizmus, vagy a kubizmus, mennyire hatottak művészetére a történelmi események, így az első világháború. Aa festő érett művein elementárisan jelenik meg a csallóközi magyarság sorsa annak népi hiedelmeivel, már-már misztikus ábrázolásba fordulva.

A főhajtáson a leghíresebb tanítványa, Pintér Éva, a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület alapító elnöke is beszédet mondott.

– Pista bácsi az egész művészeti világlátásomra hatalmas befolyással volt, még gyermekeként karolt fel és tanított. Mindig támogatott és az első sikereimet is neki köszönhetem. Nagyon sokat tanultam tőle, sajnos a tanítványok közül egyre kevesebben élünk, ezért is köszönöm mindenkinek, aki ma eljött, hogy együtt koszorúzhassuk meg a sírt – emelte ki Pintér Éva Pro Urbe díjas festőművész.

 

Vissza a kezdőoldalra