Megkezdődött a tanév a tanodában

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület által fenntartott Mosonmagyaróvári Tanodában szeptember 20-án Nagy Sándor projektvezető a tanévkezdésről és a nyári programokról adott tájékoztatást. Ekkor adták át a Példa Egyesület tanszer adományát is.

Elmondta, hogy a megkezdődött a tanév a tanodában is. Szeptember 15-én szülői értekezleten tájékoztatták a szülőket a tanoda várható őszi programjairól, a tanodai munka menetéről.

Ezt a követően a nyári programokról adott tájékoztatást. A tanoda nyáron adta ki a szabadságot a tanároknak, s ez idő alatt a Családok Átmeneti Otthona (CSÁO) munkatársai biztosították a gyerekek felügyeletét. Olyan megállapodás született, hogy függetlenül attól, hogy melyik gyermek tanodás, melyik nem, minden CSÁO-ban élő gyermeknek biztosították a programokat. A tanoda munkatársai a nyáron végülis három hetet volt voltak a gyerekekkel, s a szülők igényeit figyelembe véve a napi négy órás nyitva tartás helyett 8 órától 16 óráig biztosították a tanulók elfoglaltságát. A Tanoda munkatársai által felügyelt időben különböző nyári programokat biztosítottak a tanulóknak. Így volt fürdés a CSÁO medencéjében és a Báger-tavon, séta a városban, fagyizás, játszótérlátogatás, különböző sportos és kézműves programok, számítógépes foglalkozások, sétahajózás a Mosoni-Dunán, s egy kirándulás a dunaszigeti ÖKO-parkba.

Ez utóbbi programra a fenntartó kulturális egyesület támogatásért pályázott a Dr. Sattler János Alapítványhoz, melyen 200 ezer forintot nyertek. Az augusztus 15-én tartott kiránduláson mintegy 33 fő vett részt. Családi programként a kiránduláson a tanodás gyermekek és szüleik vettek részt. Az ÖKO-parkban két programot szerveztek. Először langallósütés volt, melynek előkészítését a gyermekek sajátkezűleg végezték. Délben a megsütött langallót jóízűen elfogyasztották. Az ebédet jégkrémosztás követte, melyet a gyermekek a nagy meleg miatt örömmel fogadtak. A délutáni program egy kézműves foglalkozás, nemezelés volt. A gyerekek sok sajátkezűleg készített nemezlabdát alkottak. Az autóbuszos program végén a gyermekek és szüleik élményekkel gazdagon tértek haza. Nagy Sándor a kirándulásról vetített képes előadást tartott, s megköszönte a Dr. Sattler alapítvány támogatását.

A kulturális egyesület tanszertámogatásért is a Sattler alapítványhoz fordult, melyre a források szűkössége miatt már nem jutott pénzügyi keret. Ekkor vette fel a kapcsolatot Nagy Sándor a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért civil szervezettel, akik augusztus hó folyamán tanszergyűjtést szerveztek. A Példa Egyesület ezen alkalommal adta át a tanszeradományát. Az adomány nagyon sok hátitáskából állt, melyet az egyesület különböző tanszerekkel töltött meg. A Példa Egyesület vezetője, Mészely Réka azt kérte, hogy amely adományra a tanoda gyermekei nem tartanak igényt, azt adják át a Családok Átmeneti Otthonában élő nem tanodás gyermekeknek. A Példa Egyesületet négy fő képviselte, akiknek Nagy Sándor vetített képes előadást tartott a tanodáról, kiemelve a nyáron szervezett programokat.

Itt jelentette be, hogy a tanoda program ezen pályázati ciklusa 2023. december 31-én lejár, s a fenntartó Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület pályázott a program folytatására, a 2024-2026-os évekre. Bejelentette azt is, hogy mivel igény merült fel, a kulturális egyesület pályázatot adott be a mosoni városrészben létrehozandó tanoda érdekében is.

 

Vissza a kezdőoldalra