Zenei tehetségek gondozása

A mosonmagyaróvári 70 éves Kühne Koncert Fúvószenekarban évtizedekre visszanyúló hagyomány a feltörekvő, zenei tehetséggel megáldott fiatalok segítése. Ez ösztöndíj átvállalásban, szereplési lehetőségben és közös zenekari próbákban, esetenként hangszerhez jutásban teljesedik ki.

A helyi Mosonyi Mihály Zeneiskola növendékei között számos diák tanul, akik a szüleik, vagy a nagyszüleik révén kötődik a fúvószenéhez. Az egészen kicsik számára a zenekar alapítványa által működtetett zenetanoda ad lehetőséget. Már zeneiskolás korukban felléphetnek a felnőtt zenészekkel együtt különféle koncerteken, fellépéseken.

Hérics Viktória fuvolás

Magukba szívják a közös zenélés élményét, csiszolgatva addig megszerzett tudásukat. A zeneiskola kiváló tanárainak s a zene-kar hathatós segítsége révén már zeneiskolás korban számos eredményt, elismerést szereznek maguknak, mint legutóbb Hérics Viktória fuvolás, aki a III. Veszprémi Regionális Fafúvós versenyen is aranyfokozatot ért el, öregbítve a zeneiskola hírnevét. A Kühne Koncert Fúvószenekarban hagyománya van a családi „kötelékben” való játszásnak, a Hockstock család három tagja, a Kovács testvérek, vagy Tóthék – apa és fia -, Vámos Gábor és ifj. Vámos Gábor – aki karmestere lett a nagy múltú zenekarnak -, vagy a Szável házaspár, két csemetéje pedig a Kühne Zenetanodában sajátítják el a zenélés alapjait több társukkal egyetemben. Hérics Viktória ugyan még zeneiskolás, de már „bérelt” helye van a zenekarban, édesanyja mellett foglal helyet a próbákon és a fellépéseken. Többen a zenekarban szerzett tapasztalatokkal felvértezve jutottak el a zenei főiskolákra, magasabb szinten hódolva a zenének. Közülük is kiemelkedik a mára már országos hírnevet szerzett Feng Ya Ou Ferenc, aki nem felejtette el a zenekarban eltöltött éveket, gyakran meglátogatja őket. Tóth Bence is a zenekarban bontogatta „szárnyait”, ma már alig győzi a különféle zenekarok meghívásait kielégíteni, miközben egy budapesti zenei tanodában fejleszti tudását.

A Kühne Koncert Fúvószenekar ugyan már elmúlt 70 éves, de a tudása nem „kopik”, melyet bizonyít a számos sikeres fellépés, köszönhetően a folyamatos fiatalításnak, jól megférnek egymás mellett a zenészgenerációk.

Talpas Balázs