Elengedte követelését az Önkormányzat

Mosonmagyaróvár Önkormányzata a képviselő-testület február 13-i ülésén tárgyalta „A Civil Ház hasznosítási feltételeinek módosítása, valamint ahhoz kapcsolódó követelés elengedése” című elő-terjesztést. Az épületben tizenegy civil közösség kapott elhelyezést, akik az el-múlt év nyarától folyamatosan lakták be az ingatlant.

Az Önkormányzat elsődleges célja az volt a felújítással, hogy a helyben működő civil szervezetek számára ebben az épületben biztosítson ingyenes helyiség-használatot tevékenységük ellátásához a közüzemi díjak fizetésének kötelezettsége mellett.

Az épület fenntartásával járó költségekre vonatkozóan az egyes szervezeteket terhelő költségekre csak előzetes becslésekkel rendelkezett az Önkormányzat, így a tapasztalati adatok ismeretében kell döntenie az Önkormányzatnak arról, hogy szükséges-e valamilyen anyagi hozzájárulás ezen fenntartási költségekhez annak érdekében, hogy a szervezetek működését ne lehetetlenítse el a Civil Ház közüzemi díjainak arányos megfizetése.

A tényleges adatok alapján a Moson-magyaróvári Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya 2019. december 6-án tájékoztató levelet küldött valamennyi érintett szervezet részére, hogy a tényleges költségek alapján, mekkora összeget kellene fizetniük a megállapodás alapján. A levélben egyúttal kérte az Önkormányzat a szervezetek visszajelzését, hogy költségvetésük lehetővé teszi-e a költségek megfizetését, illetve menynyiben jelentene likviditási problémát. Egy kivételtől eltekintve, valamennyi visszajelzés azt tartalmazta, hogy a civil szervezet nem lenne képes megfizetni a fentiek szerint megállapított költségeket.

Az eredeti szerződések szerint a civil szervezeteknek az általuk használt termek és közös használatú helyiségek arányában a civil ház működtetési költségéhez hozzá kellett volna járulnia. A 2019. évi költségeket a képviselő-testület egyhangú szavazással elengedte.

Az elengedett követelés összege:

Civil szervezet neve

Elengedett követelés összege Ft

Mosonmagyaróvári Makettező Klub

64 881 Ft

Delta Lakóterületi Sportegyesület

64 881 Ft

Magyar Cserkészszövetség (70. sz. Széchenyi I. Cserkészcsapat)

357 505 Ft

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

121 864 Ft

Mosonmagyaróvári Horgász Egyesület

114 341 Ft

Fehér Ló Sakkegyesület

129 198 Ft

Fejes Józsefné Zenei Alapítvány

93 843 Ft

Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete

117 539 Ft

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége

117 539 Ft

Újjáéledés Alapítvány

220 408 Ft

Mosonmagyaróvári Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat

141 405 Ft