Újbor- és Sajtfesztiválon

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre egyesület november 30-án egynapos önköltséges látogatást szervezett Budapestre. Vonattal és metróval érkeztünk a Deák térre, hogy tovább sétálva eljus-sunk a Vörösmarty térre, ahol éppen a pavilonokat nyitogatták. A nulla fokhoz közelítő hőmérsékleten és csípős szélben lehetőségünk volt megkóstolni többféle forralt bort, teát és a standokon készített különféle ételeket, süteményeket. Forralt borral felfrissülve, ajándékot vásárolva az egykor Európa első földalatti vasútjára ültünk és le sem szálltunk az Oktogon megállóhelyig. Körútra felérkezve a száguldó forgatagba csöppentünk.

Pár perces gyaloglással értük el az Új-bor- és Sajtfesztivál helyszínét, a Corinthia Hotelt. Belépve a feldíszített be-járaton, a kabátokat leadva máris az emeleten lévő fesztivál első nagytermében lehettünk részesei a megnyitónak, mely szerencsére késett, mintha bennünket vártak volna. Az egynapos fesztivál fővédnöke Dr. Nagy István miniszter úr volt. A színes műsorral tarkított meg-nyitót követően Gundel Takács Gábor beszélt, majd Ferenc Vilmos házigazda átadta a díjat nyert borosgazdáknak az oklevelet és a tárgyjutalmakat. Mindezek alatt a belépéskor kapott talpas üvegpoharakba friss újbor került. Szorgalmasan osztályoztuk a sokfajta bor minőségét, s közben az ízlelőbimbókat sajtkóstolással frissítettük.

Lassan, de eltelt pár óra, az idő haladt, igazodva a vonatunk indulási idejéhez, gyalogosan mentünk a Keleti pályaudvarra, megszemlélve a sötétségbe burkolódzó, gyér világítású körutat és a Rákóczi utat, ahol a beszögeléseknél egy-egy hajléktalan időben kibérelte már az éjszakai pihenőhelyét. Kilencedik vágányon már várt az IC szerelvény, amely szélsebesen száguldott velünk a célállomás felé. A vonatra felszállva, megállapítottuk, hogy „Aki a sajtot és a bort szereti, az étkeink legjavát ízlelheti.”