Rekord alacsony volt tavaly az illegális migráció

139 ezerre csökkent az EU határait illegálisan átlépők száma 2019-ben, ez a 2013 óta mért legalacsonyabb adat, és 92 százalékkal kevesebb, mint a menekültválság csúcsán, 2015-ben volt – adta hírül az Európai Határ- és Parti Őrség (FRONTEX).

Ám annak ellenére, hogy az EU-ba illegálisan belépő migránsok száma összességében 6 százalékkal csökkent 2018-hoz képest, a Földközi-tenger keleti medencéjében majdnem más-félszer annyian érkeztek, a nyugat-balkáni útvonalon belépni kísérlő migránsok száma pedig megkétszereződött.

Az adatok a 2016 márciusában az EU és Törökország között létrejött meg-állapodás óta a legmagasabbak, és a Brüsszel és Ankara közti diplomáciai feszültséggel függenek össze. Recep Tayyip Erdoğan török elnök többször is azzal fenyegette meg az EU-t, hogy megnyitja a határokat az országban befogadott körülbelül 4 millió szír menekült előtt, ha az EU kritizálja az észak-szíriai katonai beavatkozást. Így harapófogóba került az EU Erdoğan offenzívája miatt.

Az Európai Unió a török elnök szíriai beavatkozásával külpolitikai csapdába került. Erdoğan menekültáradattal fenyegetőzött. Kétséges, lesznek-e szankciók. Tavaly szeptembertől lehetett érezni, hogy számottevően többen érkeznek Törökországból: a görög szigetekre 82 ezren jöttek, a nyugat-balkáni útvonalon pedig 14 ezren próbáltak bejutni az EU területére. Több mint felük szír vagy afgán állampolgár volt a FROTEX adatai szerint.

A szíriai beavatkozás egy sor olyan problémát hoz előtérbe, amelyre az uniós intézmények és nemzeti kormányok az elmúlt években nem találtak megoldást.

Nem halogathatják tovább az uniós menekültügyi rendszer reformját, és azt is ki kell találniuk, hogyan fogják büntetőeljárás alá vonni az Iszlám Állam európai állampolgárságú harcosait, illetve rendezni a kalifátusban született gyerekek sorsát.

Görögország úgy érzi, magára maradt, az EU tehetetlen Erdoğannal szemben. Egy görög miniszter humanitárius katasztrófáról beszélt menekültügyben. Egy EP-képviselő szerint az EU ki-szolgáltatta magát Erdoğan szeszélyeinek.

Bár a görög szigeteknél jóval nagyobb médiafigyelmet kaptak az Olaszország partjainál veszteglő mentőhajók, a Föld-közi-tenger középső medencéjében az előző évhez, 2018-hoz képest 41 százalékkal kevesebben, mindössze tizennégyezren kíséreltek meg az EU területére bejutni.

A korábbi évekhez képest az is változás, hogy az összesített uniós adatok szerint az összes illegális határátlépő mintegy negyede érkezett a kisebb-nagyobb megszakításokkal 1979 óta háború sújtotta országból. Az afgánok száma háromszorosára emelkedett az előző évhez képest.

2019-ben több nő érkezett az előző évhez képest: az összes illegális határ-átlépő 23 százaléka volt nő. A FRONTEX összesen 14.600 14 év alatti gyereket regisztrált.

(Forrás: INDEX blog, 2020.01.08.)