Kertbarátok borait minősítették

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre az idei évben is meghirdette hagyományos borversenyét, amire ezúttal is az egyesület tagjai nevezhettek saját készítésű boraikkal, feltéve, ha húsz liter feletti nedűt tudtak kipréselni a saját szőlőjükből. Borversenyre nevező egy-egy palack borral indulhatott a megmérettetésen, külön levélben kellett nyilatkozni az előállított bor termőhelyéről, a szőlő fajtájáról és a bor nevéről.

A múlt évben elmaradt a borverseny, oka a járványhelyzet volt, de idén szerencsére már megvalósulhatott immár 19. alkalommal. Az előző években megrendezett versenyre többen és több borfajtával neveztek, de az idei évben kevesebben. A rangos résztvevőkből álló zsűrinek pedig egyáltalán nem volt könnyű dolga, hogy eldöntse kié lesz az idei év legjobb bora. Az ismeretlen címke nélküli borokat „szigorú” borbírók minősítették, Dr. Nagy Frigyes valamikori földművelésügyi miniszter, Vajas Péter, a Borháló Kft. üzletvezetője, Kiss Béla, levéli polgármester és Szakály Gyula, a Levéli Borbarátok elnöke, valamint Winkler Károly voltak. A kiszolgáló 10 fő személyzet a kertbarátok köréből tevődött össze. A pontozás összesítése megtörtént, azonban a hivatalos eredményhirdetésre csak március 7-én sorra kerülő taggyűlésen kerül sor a Flesch Központban.

A borversenyre fehér, rozé és vörös borokkal egyaránt lehetett nevezni. Egy személy többféle borát is elhozhatta. A zsűri mindent vizsgált a borokkal kapcsolatban, így a színét, a tisztaságát, az illatát, zamatot és összhatást is. A borbíróknak nem volt könnyű dolguk, mivel összesen kilencen neveztek a megmérettetésre tizenkilencféle borral, ezeknek a többsége fehér, ebből tíz féle, a rozé borból kettő féle és a vörösborból hat féle került a bírók elé.

Az eredmény kihirdetéskor mindenki kap Emléklapot, mert a borok minősége meghaladta a minimális pontozás szintjét. Az első három helyezett vásárlási utalvánnyal és borral lesz gazdagabb, de kupa az csak a győztesnek jár. A második és harmadik helyezett is kap a különleges ajándékot, amit a szponzorok ajánlottak fel, de ennek közzé tétele csak a díjkiosztást követően lesz nyilvános.

A március 7-én tartandó rendezvényről külön tudósításban fogok beszámolni. Annyit azonban elárulok, hogy Ujhelyy Károly, a Kertbarátok Országos Szövetségének elnökségi tagja tart majd előadást „Magaságyás a kiskertekben” címmel. Az eseményen NŐNAP ünnepségre és a születésnaposok köszöntésére is sor kerül. Gratulálok a nyerteseknek, de az eredmény csak később lesz publikus.

Jáni Lajos elnök

 

Vissza a kezdőoldalra