Jubileumra készülnek a kertbarátok

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre 1972-ben alakult, már akkoriban olyan fontos célkitűzésekkel, mint hogy felhívják a figyelmet a biogazdálkodás fontosságára, a környezet szeretetére és a növényeink védelmére. A klub jelenleg 78 aktív tagot számol.

A kertbarátok folyamatosan figyelik és tartják a lépést az ágazatban lévő legújabb technológiai fejlesztésekkel, ezért minden hónapban meghívnak egy neves szakembert.

– Felsorolni is hosszú lenne, hogy az elmúlt években hány neves előadó fordult meg nálunk dr. Farkas Anikó egyetemi docenstől Nagy Frigyes valamikori agrárminiszterig. Rengeteg fejlesztés van az ágazatban, tagjaink érdeklődési köre sokrétű – osztotta meg Jáni Lajos, az egyesület jelenlegi elnöke.

Az egyesület évente rengeteg programot szervez, az egyik legjelentősebb a Termény- és Virágkiállítás, amely immár nemzetközi hírnévre tett szert.

– A háromnapos eseményt 19 éve rendezzük meg, ez idő alatt nemzetközi hírnévre tett szert, hiszen Ausztriából és Szlovákiából is sokan jönnek a kiállításra. Minden évben értékeljük a legszebb standokat és terményeket, de nemcsak a kertbarátok, hanem 2-3 óvoda is részt vesz a kiállításon, bemutatják a termékeiket – részletezte Jáni Lajos.

A virágon kívül zöldségeket, gyümölcsöket, gyógy- és fűszernövényeket is termesztenek az egyesület tagjai, de többen foglalkoznak szőlő- és bortermeléssel is. A Magyarország legszebb konyhakertje versenyre minden évben többen neveznek.

– Minden évben kiválasztjuk a legszebb kerteket. A járványhelyzet alatt ez úgy működött, hogy fényképet küldtek be, mi kiválasztottuk a legjobbakat, amiket egy háromtagú zsűri személyesen megtekintett, a legjobbak indultak az országos versenyen, ahol sokszor sikerült már dobogós helyezést elérni – mondta büszkén az elnök.

A kertbarátok tartanak borversenyeket, gyümölcsfametszési bemutatókat, tanulmányi kirándulásokon vesznek részt. Szóval aktívak. Jövőre fennállásuk 50. évfordulóját számos rendezvénnyel ünnepelhetik.

– Szeretnénk, ha több fiatal csatlakozna hozzánk, de munka mellett kevesebb idő jut a kertészkedésre és a programjaink látogatására. Ha a vírushelyzet engedi, akkor ősszel mindenképpen szeretnénk elmenni Becsehelyre tanulmányútra, megnézni az ottani kivi- és fügefarmot, majd tovább Szlovéniába, az orchideafarmra – sorolta Jáni Lajos.

(Forrás: Kisalföld)

A kép a 2020-as terménykiállításon készült
A kép a 2020-as terménykiállításon készült

 

Vissza a kezdőoldalra