Jubileumi 20. Borverseny a kertbarátoknál

Hagyományosan februárra tervezett Borversenyt az úgynevezett „Bormustrát” a kertbarátok saját termelésű szőlőből készített boraikból az idei évben 20. alkalommal rendeztük meg. A járvány miatt kimaradt 2021 év sem vette el kedvünket ezért február 20-án megtartottuk.

A Borverseny bevezetése Króneisz Flórián (2002-2003) akkori kertbarát elnök nevéhez fűződik és vált hagyománnyá. Az előző évben letisztult borokat korábban általában 12-16 kertbarát ajánlotta szívesen vizsgálatra, értékelésre. Igaz az utóbbi évben a kimaradt tagjaink már nem foglalkoznak idős korukra hivatkozással szőlő termesztéssel, borászattal, részben átadták a gyermekeiknek, vagy eladták az ültetvényt. Az idei évben 9 fő kertbarát nevezett be a stílusosan legjobb borhoz értő borbírók általi boruk megmérettetésére.

Név szerint kiemelve: ÁBRAHÁM TIVADAR: fehér és vörös, FARKAS ANDRÁS: fehér, rozé és vörös, HEGEDÜS CSABA: fehér és vörös, HEGEDÜS CSABÁNÉ vörös és fehér, KISS TIBOR: 2. fehér és 2. vörös, KRÓNEISZ FLÓRIÁN: fehér és rozé, NAGY BÉLA: 3. fehér és vörös, PAPP LAJOS vörös, REJLIK LÁSZLÓ: rozé borával neveztek be a szakszerű megmérettetésbe.

Sajnos a korábbi években még aktív vállalkozók voltak a benevezésben, de az idén már nem vállalkoztak: Hegyi László, Rongits Pál, Bella Sándor, Stipkovits Mihály, Gyimóthy Gábor, és Vecsei Mária.

Borbírók a megbeszélt szempontok szerint értékeltek. Értékelték a szín, tisztaság, illat és zamat ízlelésével összbenyomás alapján. Ennek részletes kidolgozását a profi módon értékelő Vajas Péter Borháló üzletvezetője jeleskedett, rövid ismertetővel a többi borbíró felé. Zsűri elnöke Szakál Gyula, tagjai Dr. Nagy Frigyes, Kiss Béla, Vajas Péter és Winkler Károly voltak. Ezúttal is köszönöm a szakszerű bíráskodást a 21 féle borról.

A borbírók által adott pontszámok összesítését Nagy Béla és Hegedüs Csaba kertbarátok végezték gyakorlatias szorgalommal, így négy aranyérmes, nyolc ezüstérmes és a többi bronzérmes lett.

Elismerésem a borbíróknak és a borukat „mustrára” felajánlóknak, mert amint a zsűri megállapította a múlt évi borok jobbaknak bizonyultak a korábbiaknál, tekintettel arra, hogy a borbírók közül már évek óta értékelik a kertbarátok borait.

Jáni Lajos

Vissza a kezdőoldalra