Fiatalok segítése vállalkozóvá váláshoz

A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tavaly szeptemberben kezdte el Széchenyi 2020 programban az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” elnevezésű támogatói projektet 632 millió forint értékű uniós forrásból. Jelenleg Mosonmagyaróváron két tanfolyam is fut, melyeknek a felújított iparos székház ad otthont.

A tanfolyam célja a vállalkozás indítását tervező, nyitott szemlélettel rendelkező álláskeresők és fiatalok felkészítése saját vállalkozás alapítására. Amellett, hogy hasznos tudást szerezhetnek a fiatalok leendő vállalkozásuk felépítéséhez, 4,5 millió forintos kezdőtőkét is kaphatnak az induláshoz. A nyugat-dunántúli régióban ezer 30 év alatti és 30 év fölötti álláskeresőt kell bevonni. A terv szerint közülük kilencszáznak kell vállalkozást létrehoznia. Minden megyében két-három helyszínen szerveznek tanfolyamokat.

Ugyan nagy az érdeklődés, de 30 év alattiak még jelentkezhetnek a www.3000000.hu weboldalon. A tanfolyamok nyolcvan órásak, három alka-lommal személyesen, továbbá e-learning keretében sajátítják el a vállalkozás indításához, működtetéséhez szükséges információkat, de marketinghez, kommunikációhoz is kapnak ötleteket. Három csoportos tanácsadás mellett egyéni tanácsadásra is jelentkezhetnek. Ezután egy üzleti tervet kell elkészíteni. Van, aki műkörmösként, fodrászként, építő-mérnökként képzeli el jövőjét, de akad aki légvárak üzemeltetésével teremtené meg munkahelyét.

A már említett 4,5 millió forintos támogatás mellett – melynek harmadából a vállalkozáshoz szükséges eszközök finanszírozhatóak, a további része a munkabérhez járul hozzá – nullaszázalékos konstrukcióban hitel is igényelhető a Magyar Államkincstárnál.

Köszönjük, hogy a tanfolyamok helyszínéül az iparos székházat választották, hiszen ez az épület alkalmas ilyen programok megszervezésére. A kezdő vállalkozások indulásában, működtetésében hozzánk is bizalommal lehet fordulni, szakmai tanácsokkal mi is tudunk segíteni. Ez a program bizonyíthatja, hogy itthon is érdemes vállalkozni – osztotta meg véleményét Winkler Károly, a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület elnöke.

Banyár Tamás ipartestületi titkár pedig örömét fejezte ki, hogy az oktatási, továbbképzési lehetőségek megvalósításának céljával felújított iparos székház ilyen színvonalas rendezvény befogadásával hasznosul és ezáltal válik közismertebbé.

 

Vissza a kezdőoldalra