Civil kerekasztal a város ügyeiről

Szeptember 27-én tartotta meg a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség idei első Civil kerekasztal ülését a Városházán. Nagy Sándor elnök köszöntötte a jelenlevő civil szervezeti vezetőket. Tíz éve szerveznek kerekasztal megbeszéléseket, ahol a várost, és a civil szervezeteket érintő aktuális kérdéseket járják körül. Elmondta, hogy a jövőben is nehéz helyzetben lesznek a civil közösségek az ország gazdasági helyzete miatt, majd átadta a szót Dr. Árvay István polgármesternek, aki a „Koronavírus járvány után energiaválság előtt, városi helyzetkép” címmel tartott előadást, majd válaszolt a felmerült kérdésekre.

Egy rendkívül embert próbáló időszak előtt állunk. és erre készült fel a mosonmagyaróvári önkormányzat is – mondta Árvay István mosonmagyaróvári polgármester, külön kitérve a városi civil szervezetek támogatására is. A következő időszak nagyfokú kreativitást igényel a civil szervezetek részéről, aki a közeljövő gazdasági helyzetébe is betekintést engedett. A jelentősen megemelkedő energiaárak miatt az önkormányzati épületeket használó civil szervezetek is magasabb költségekre számíthatnak. Az önkormányzat alap feladataira koncentrál, hogy azokat a szolgáltatásokat továbbra is biztosítani tudják. Átszervezésekkel igyekeznek takarékoskodni. A közel egymilliárd forintos pluszköltség mellett a 2023-as év nem a beruházásokról fog szólni, energiahatékonysági fejlesztéseket tudnak főként végezni.

Hogy a jövő évben milyen összegeket biztosíthatnak a helyi civil szervezeteknek. az a 2023-as költségvetés elfogadása után derül ki. Azt azonban Árvay István előre bocsátotta, hogy a különféle alapok jövőre sem lesznek, amelyekre pályázhattak korábban a szervezetek.

Nagy Sándor, a szervező Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke külön kiemelve a huszonharmadik civil napot, amelyre október 8-án 10 órától várják a bemutatkozni kívánó egyesületeket. Az elnök értékelője szerint érezhetően szűkülnek a pályázati lehetőségek, és várhatóan az adományozásokra is ez lesz a jellemző.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ pályázati tanácsadói, Regner Márta és Vágusz Erna a hamarosan megnyíló Nemzeti Együttműködési Alap 2023-as pályázatairól tartott tájékoztatót, felhívva a figyelmet az újdonságokra is.

 

Vissza a kezdőoldalra