Az édeni gyümölcsről

Bolygónkon napjainkban is több almafajtát tartanak nyilván. Az alma fogyasztása valószínűleg három-négyezer évvel ezelőtt vette kezdetét.

A vadalmák nemesítése során nagyon elterjedté vált a mai napig is közkedvelt gyümölcs. Különleges ízharmóniák között választhatnak a vásárlók mind az édesebb, mind a savanykás almafajták közül. A magyar őstermelők nagy hozzáértéssel és igényességgel, kézzel szedve egyenként berakva, faládákban kínálták portékájukat, így a budapesti Bosnyák-téri nagybani piacon is.

Továbbá bőséges kínálat volt mind a Nagy-Alföldön: Akasztó, Balástya, Csengőd, Kiskőrös, Tabdi, Lajosmizse, valamint Szabolcs-Szatmár megyében is, ahol a legkiválóbb minőségben és megfelelő áron jutottunk a mindenki által szeretett és közkedvelt igazi magyar gyümölcshöz.

A szakszerűség mellett jellemző volt az igényesség, valamint a minőség is. Az almafajtákat extra, I. és II. osztályba sorolták, ami az árakban is megmutatkozott. Egyébként különösen szép és ízletes almákat – Jonatán, Golden, Starking – termeltek Rajka és Bezenye térségében is. Itt kívánom megjegyezni, hogy a magyar vonatkozású bio-pogácsaalma nagyon keresett cikk volt, amit a cukorbetegek minden időben fogyaszthattak. Sajnos ez a fajta ma már szinte alig lelhető fel!

Kiemelném azt a tényt, hogy a legszebb és legjobb ízű magyar almák ára 1998-ig sehol sem érte el a háromjegyű összeget!

Az általam ismert almafajták, amelyeket hazánkban is termeltek, s talán még manapság is termelnek: Jonatán, Golden, Starking, Bőralma, Birsalma, Batulalma, Aranyranett, Aranyparmen, Gála, Csillagranett, Egri-piros, Starkingson, Húsvéti-rozmaring, Ens-rozmaring, Jonny-jonatán, Jonagored, Fontosalma (rétesnek), Glosten, Sóvári, Pogácsaalma, Gránátalma, Idared, Stainmaredt (Stimlíder), Mutsy-zöldalma, továbbá a Rábaköz (Mihályi, Kisfalud, Beled) térségében az ún. Sárga-szépvirág és a London-peppy, amelyek a 60-70-es években több ismert termelőnél volt kapható.

A minőségi magyar alma folyamatos étrenden tartása minden korosztály számára ajánlatos!

Nemcsak azért, mert az alma az egyetlen gyümölcs, ami K vitamint tartalmaz, hanem azért is, mivel fogyasztása elősegíti és megkönnyíti az emésztést.

Valószínűsíthető, hogy ebből fakadóan eredezik a mondás: minden nap egy alma, az orvost távol tartja.

Faddi Horváth Pál

 

Vissza a kezdőoldalra