A költészet ünnepe

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület április 8-án, pénteken tartotta hagyományos Költészet Napi rendezvényét a Terv utca és Ady utca sarkán található Ady dombormű megkoszorúzásával. Nagy Sándor elnök köszöntötte az ünneplő közönséget kiemelve, hogy a nyelv a magyarság legfontosabb identitás növelő eszköze. Minden magyarnak kötelessége, hogy őrizze és ápolja anyanyelvét. Ebben a munkában a költőknek kitüntetett szerepe van.

Az ezt követő verses műsorban közreműködtek a Győri SZC Hunyadi Mátyás Technikum di-ákjai, Sereg Ramóna 11.E. osztályos, Kálmán Dominika 9.C. osztályos és Csikós Martin 13.D. osztályos tanulók, akiket Csicsai Ferenc tanár készített fel.

Ünnepi beszédet mondott Reisinger Attila Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért Díjas író. Hangsúlyozta, hogy a költészet napja – József Attila születésnapja – azért nagy jelentőségű, mert a költészet nemcsak az irodalom és a költő magánügye, hanem koroktól és divatoktól függetlenül valamennyiünk közös ügye. Ugyanis a költészet egyidős velünk, emberekkel. Kosztolányi szerint az ember előbb tudott versben megszólalni, mint prózában, hiszen nyilvánvaló, hogy az evolúció útjára lépett ember első szavai az indulat, a fájdalom, a rajongás hangjai lehettek. Ebből kiindulva kijelenthetjük, hagy a vers az emberiség anyanyelve. Ma már a szavak arra szolgálnak, hogy gondolatainkat másokkal is megismertessük, de megmaradt az a képességünk, ha versbe szedjük azokat, akkor most is hallhatatlan látomásokat, vagy egy új világot varázsolnak elénk.

A megemlékezés virágjait a kulturális egyesületen kívül a domborművet állító Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület és a Margaréta Nyugdíjas Klub képviselői helyezték el.

 

Vissza a kezdőoldalra