Takarítás vízen a Szigetközben

A Tengri Mosonmagyaróvári Íjász és Hagyományőrző Egyesület immár tizedik alkalommal tavaszi nagytakarítást végez az Öreg-Duna Kiliti-Cikolasziget közötti szakaszán. Ez a tizedig alkalom, amikor megrendezzük ezt az akciót, mert bár 2011.ben volt az első, de a 2021-es évben a járvány és az ebből adódó megbetegedések miatt elmaradt. Idén ez két napon április 9-10-én lesz. Mivel a mosonmagyaróvári régió szerves része ez a páratlan természeti kincs, felkérünk minden magánszemélyt, iskolákat, egyesületet, magánszemélyt, pártot, hogy csatlakozzanak hozzánk, ezáltal nagyobb hatásfokkal tudjuk végrehajtani az említett szakasz vízen úszó, a parton, szigeteken megrekedő, a horgászok, turisták, és a vízparton élők felelőtlenül eldobált flakonjainak, reklámtáskáinak és egyéb hulladékának összegyűjtését és elszállítását. Különösen szükséges az összefogás azért is, mert tapasztalatunk szerint évről-évre növekszik ez a vízi (és vízparti) szemetelés. Rendkívül káros ez a tendencia és a környezettudatos gondolkodás hiányosságaira utal. A konkrét haszon mellett célunk az emberek társadalmi szerepvállalásának elősegítése is.

A fenti napokon 8.30-kor lesz a találkozó a Dunakiliti Duzzasztóműben lévő Vadvíz Kempingben. Itt egy rövid „eligazítás” után csoportokra oszlunk és részint az általunk biztosított csónakokkal a vízen, részint pedig gyalog a vízparton gyűjtjük a hulladékot, melyet a Dunakiliti Vadviz Kemping engedélyével az ő tárolójukban helyezhetünk el. A gyűjtés szelektíven történik. Kérjük, hogy mindenki megfelelő öltözékben jelenjen meg.

Védőkesztyűket és zsákokat a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. biztosít számunkra, a hulladék elszállítását pedig a Rekultív Kft. vállalta. A gyűjtés mindegyik napon 9.00-től kb. 15. 00 óráig tart, közben beiktatunk egy szalonnasütést is.

Aki pedig a jól végzett munka jutalmaként kenuzni akar egyet, – ha az idő megengedi – az ingyen megteheti a Dunakiliti Vadvíz Kemping felajánlása révén.

Jelentkezés, információ: Bognár Árpád, elnök, Kovács Margit titkár

www.tengri.hupont.hu, e-mail: tengri@gmail.hu

 

Vissza a kezdőoldalra