Szigetközi hulladékgyűjtés

 

A Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület idén tavasszal immár kilencedik alkalommal rendezte meg a „TAKARÍTÁS A VÍZEN” elnevezésű akcióját, melynek keretében Dunakiliti-Cikolasziget térségében összeszedtük a vízen úszó, a parton, szigeteken megrekedt hulladékot.

Ezúttal rendkívüli körülmények között folyt a munka, tekintettel a járvány okozta helyzetre. A csónakokban max. ketten foglalhattak helyet, hátul egy „sofőr”, elől pedig még egy fő. A parton ügyködők egymástól bizonyos távolságban haladtak, és ha megtelt egy zsák, azt lerakták. Ezeket két személygépkocsi szállította a Dunakiliti Vadvíz Kemping hulladéklerakójába. A lényeg az volt, hogy kerüljük a közeli érintkezést, valamint maszkok és kesztyűk használatával is meggátoljuk a vírus terjedését.

Sajnos idén nem lehettek velünk a szlovákiai magyarok képviselői, akik pedig már jó pár éve önzetlenül segítettek nekünk a munkában. Mivel egyesületünk nem csak a meghirdetett napon, hanem állandóan foglalkozik a folyó tisztogatásával, őszre még egy akciót szervezünk, amin remélhetőleg már a kinti magyarok is részt tudnak majd venni.

Idén egyébként a sörös doboz volt a „sláger” a különböző horgász-és táborhelyekről. Az Ausztriában és Németországban dolgozók vélhetőleg a kényszerű munkaszünetet használták ki egy kis horgászattal egybekötött kirándulásra. Sajnos az nem elég, hogy a hulladékot egy zsákba gyűjtik össze, ha azt a zsákot otthagyják. Ugyanis a viharos szél, no meg a kíváncsi rókák közreműködése miatt is újra szétszóródik a szemét.

Volt aztán itt energiaitalos doboz, zacskó, flakon, fólia, előcsomagolt gyorséttermi kaják dobozai, autókerék, dróttekercs, kidobott pala, no meg egy rakás teniszlabda, horgásszék, kukoricás és kukacos doboz, etetőanyagos zacskó stb.

És amiről már tavaly is írtam: szemétszedés közben még egy nagyon elszomorító dolgot is el kellett viselnünk: a természet csendjével, az állatokkal, madarakkal, mit sem törődve kvadosok és motorosok száguldoznak elképesztően ronda hangú masináikkal, tönkretéve ezzel az erdő hangulatát, miközben benzingőzzel árasztanak el mindent. Sajnos ugyanezt tapasztaltam a rajkai ártéren és Dunaremete-Ásványráró környékén és még sok-sok helyen a vízparti utakon is, ha egy kicsit jobb idő volt. Nemrég Ráckeve környékéről írt egy ismerősöm, így tudtam meg, ott sem jobb a helyzet.

Tudomásom szerint a sportcélú motorozás, vagy autózás az ártéren tilos! És még egy dolog: nekünk, horgászoknak töltéshasználati engedélyt kell váltanunk, ha ki akarunk menni az Öreg-Dunára, vagy holtágaira – ez vajon a motorosokra nem vonatkozik?! Úgy vélem tehát, hogy a jogszabályi háttér megfelelő lenne, csak valakinek tenni is kéne valamit végre ez ügyben.

És konkrét tárgyra visszatérve: ezúton szeretnék köszönetet mondani az akciókban résztvevőknek, valamint a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nek, akik már évek óta a zsákokat, védőkesztyűket biztosítják számunkra és a begyűjtött szemét elszállítását is elvégzik. Köszönjük a segítséget!!

Bognár Árpád elnök