Szemétgyűjtési akció

A Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör tagjai is részt vettek a Városi Önkormányzat által szervezett szemétgyűjtési akcióban.

A Föld napja 1970 évtől egyike a környezetvédelmi világnapoknak. Ma 175 országban ünneplik, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

E jeles napon fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek civil szervezetek és helyi önkormányzatok, iskolák. Különféle eseményeket szerveznek világszerte, így Magyarországon is. Mosonmagyaróváron csütörtökön és pénteken Szigetköz expó rendezvényre kerül sor, erre felhívtam a tagjaink figyelmét. A konferencia csütörtök esti 18 órai előadására az érdeklődőknek átadtam a regisztrációs jegyet.

Mosonmagyaróváron a ligetes, erdős, folyóparti területeken, parkokban 25 csapat folytat szemétgyűjtést március 22-26-ig, amit a szemetelők miatt voltunk kénytelenek megszervezni. Véleményem szerint, ha egyes helyeken felszerelnének kamerákat, a szemetelőkkel lehetne felszedetni az elhagyott, felelőtlenül eldobott szemetet, ami nem illik a környezethez. Méltán gondolom, hogy nevelő hatása a súlyos büntetés kiszabása után lehetne, mint Ausztriában, ahol 50 euró a büntetés, akár egy eldobott csikkért. A parkokban, sétautakon több szemétgyűjtőt kellene kirakni, bár a Wittmann parkban a szemétgyűjtő mellett is találtunk csokoládés papírt és üdítős flakont, papír zsebkendőt, stb. Az Engler Hotel lejáratánál jobb oldalon a töltés oldalánál egy kocsira való snitt ékeskedik, vajon kinek a műve lehet?

A kertbarát egyesület tagjai a Mosonmagyaróvári Rudolf-ligetben végeztünk szemétgyűjtést. A zsákok, kesztyűk kiosztását követően csatárláncot alkotva fésültük át az ligetet. A szemétgyűjtést 10 órakor kezdtük és másfél óra alatt végeztünk.

Megállapítottuk, hogy a Rudolf ligetben visszafogottabb volt a szemetelés, mint a város más területein, köszönhető a kihelyezett szemétgyűjtőknek. Felhívtam a figyelmet a közeledő április 4-én megtartandó taggyűlésre, ahol a városunk polgármestere tart beszámolót a városunk életéről, feladatokról.

Gyűjtést követően a résztvevő kertbarátoknak megköszöntem a részvételt az elvégzett munkáért.

Jáni Lajos

 

Vissza a kezdőoldalra