Nagy István felvázolta a város jövőképét

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség Civil fórumot szervezett a Győr-Moson-Sopron megyei 5. számú országgyűlési egyéni választókerületében. Február 18-án dr. Nagy István agrárminiszter, a FIDESZ-KDNP képviselőjelöltje választókerületi programját hallgathatták meg az érdeklődők, beszélt a civil szervezettekkel való együttműködési terveiről. Nagy Sándor, a Civil Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket, s elmondta a fórum célját. A civil szervezetek tagjai aktívan részt vesznek az országgyűlési választáson, s sokoldalúan tájékozódva szavaznak. Ezt követően átadta a szót dr. Nagy Istvánnak, aki témakörönként vázolta fel a város jövőképét.

Civil szervezetek: A városban alpolgármesterként, majd polgármesterként ismertem meg a civil szervezetek munkáját, mert a legkisebbtől a legnagyobbig közösségig igyekeztem ott lenni minden rendezvényen. Egy város életét, hangulatát az határozza meg, milyen a civil szervezetek munkája. Ha sokszínű, akkor az ember úgy érzi, hogy otthon van, mert akkor annak a városnak olyan hangulata, varázsereje van, ami csak ott található. Ha ez nincs, akkor az emberek csak egymás mellett élnek. A civil szervezetek a városok sava-borsa.

Zene: Mosonmagyaróváron minden adott ahhoz, hogy a városnak szimfonikus nagyzenekara is legyen. A helyi zeneiskola már rég kinőtte jelenlegi helyét. Szerintem épp itt az ideje, hogy a város építsen egy komplett nagy zeneiskolát, ahol próbatermek vannak, ahol a hangszereket lehet tárolni, ahol a zenekarok le tudnak ülni, ahol kamarakoncerteket lehet tartani.

Városi infrastruktúra: Nagyon sok megkeresést kapok Mosonmagyaróvár élhetőségével kapcsolatban. Nő a város lakosságszáma, beépülnek korábbi zöld övezetek. Itt mondanám el, hogy sem a Kiserdő, sem a park területéből nem lett elvéve. A Kiserdővel szembeni gazos területen épülnek a lakások. A parkban régi épületek lettek lebontva, azok helyére épültek lakások. Abban viszont mindenkinek igaza van, hogy az élhetőségre vigyázni kell! Meg kell indítani az átfogó közlekedésszervezést, kerülőutak építését.  Fontos, hogy ne legyenek dugók a városban. Közlekedési szakemberek dolgoznak azon, hogyan lehetne a várost élhetőbbé tenni.

Parkosítás: Azt mindenki láthatja, hogy ahova csak lehet, fákat ültetünk. Pályázati és saját forrásból is sokat fordít a város arra, hogy minél több facsemetét ültessen el, parkjai is szépek, virágosak legyenek.

Gazdaság: Ha a várost infrastrukturálisan is fejleszteni akarjuk, ahhoz adóbevétel kell. A gazdaságot fejleszteni kell, ehhez munkaerő kell. Jó helyen vagyunk, sok fiatalember találja meg itt a lehetőséget. Több fizetést, jobb munkahelyet kapnak, de az osztrák határ közelsége is ide vonzza a munkaerőt. Ezért magasabb az életszínvonal a városban és környező településein.

Szociális ellátórendszer: A következő időszak terveiben a Karolina Kórház Rendelőintézetének külső-belső felújítása következhet, hiszen a legtöbb embernek csak napi szintű szakorvosi ellátásra van szüksége. A megújult környezet és jól felszerelt orvosi rendelők talán majd a szakorvosok számára is vonzóbbak lesznek és szívesen jönnek Mosonmagyaróvárra. Bővíteni kell az idősellátási rendszert, a Soproni utcai intézményt. A hajléktalanszálló mérete megfelelő, nem jellemző a városra a hajléktalanság.

Sport: Hamarosan átadjuk az új atlétikai pályát és épül mellette a kézilabdásoknak az új gyakorló csarnok is. Olyan sokan sportolnak a városban, hogy alig győzünk termeket biztosítani. Kézilabda csapatunk az első osztályban szerepel, előkelő helyen áll a ranglistán. A parkban 800 gyerek focizik 32 edzővel. Pingpongcsapatunk az első osztályban van és a vízisport is fejlődik. A kosárlabdacsapat is halad előre. Nemzetközi megmérettetésben a MTE edzőgárdája és szakmai munkája kiemelt kategóriát kapott, így plussz forrásokat tudnak kapni.

Kultúra: Azzal, hogy a volt MOFÉM Kultúrházat sikerült felújítani, új lehetőséget kapott a város. A Flesch Károly Kulturális Központot és a Fehér Ló Közösségi Házat már kinőtte a lakosság. Az én vágyam az, hogy a városban legyen egy szabadtéri színpad is. Erre a várárok kiváló lehetőséget nyújt. Nyári estéken lehetne akár kertmozikat is csinálni, ahol 200-300 ember le tudna ülni. A Széchenyi Egyetemmel egyeztetve folyamatosan keressük ennek a projektnek a helyét. A vár és környéke megújult, a város új ékköve lett. Alkalmas lenne egy kicsi kulturális központ helyszínére is.

Nagy Sándor a civil szervezeteket érdeklő néhány konkrét adattal egészítette ki az elhangzottakat. – A korábbi Nemzeti Civil Alapprogram 2011-ben átalakult a Nemzeti Együttműködési Alappá. A NEA-ban jelenleg 4 és félszer több pénz van, mint volt 2011-ben. 2022-ben 11 milliárd forintot osztanak majd szét. 3 évvel ezelőtt létrejött a Falusi Civil Alap több milliárd forintos keretösszeggel, amelyben 5000 fő lélekszám alatti településeken működő szervezeteket támogattak. Ennek mintájára tavaly létrejött a Városi Civil Alap, amely 5000 fő feletti lélekszámú településeken működő közösségeket támogatja. Ebben a támogatási formában idén összesen 4,7 milliárd forintot fognak szétosztani. Egy-egy évben a kormány többszáz milliárd forintot fordít a civilekre különböző programokon keresztül. Véleményem szerint a kormányzat odafigyel és támogatja a civil szervezeteket.

 A fórum végén az alábbi kérdések merültek fel a résztvevőktől, melyekre Nagy Istvántól várták a választ:

  • Hol tart a Hegyeshalom és Bezenye közötti beruházás?
  • Nem halt el ez a projekt, csak még nem látszik. Jelenleg ott tart, hogy a vevő megvásárolta a területet. A környezetvédelmi tanulmány elkészült és engedélyezve van. Az energetikai rendszer tervezésekor derült ki, hogy akkora feszültség kapacitás kell, ami nincs ott, ezért Kimléről indítják a nagyfeszültségű áramellátást. A csatorna- és vízhálózat kiépítése is zajlik, tehát most épülnek az infrastrukturális részek. Ez a projekt pont erre a térségre tökéletes.
  • Hogyan áll a geotermikus városi fűtés?
  • A termálvizes fűtés beindításához az új közbeszerzési eljárás sikeres lett, már csak annyi van hátra, hogy a termálkutat és a városi csőhálózatot össze kell kötni. Idén október-novemberben el is fog indulni a termálvízzel a fűtés. Ezzel azok közé a városok közé fogunk tartozni, akik elsőként használnak zöldenergiát.
  • Miért van szükség a tanuszodára, mikor a városban van termálfürdő?
  • A kormány célja, hogy minden gyermek tanuljon meg úszni! Mivel a Flexum Thermál magántulajdonban van, ezért szüksége van a városnak egy saját tanuszodára. Itt a gyerekek délelőtt úszni tanulhatnak, délután és az esti órákban pedig a lakosság számára áll rendelkezésre az épület.
  • Tudja-e támogatni a kormány az útfelújítást?
  • Közel 1 milliárd forintot kapott a város csak útépítésre 2021 végén. Ebből nagyon sok utca és járda fog megújulni. Tény, hogy Mosonmagyaróvárnak és Szigetköznek nagy fokú a gépkocsi leterheltsége. A déli elkerülő út célja, hogy kivezessük a városon keresztülmenő nagy forgalmat, s akkor a városi utak élettartama is meghosszabbodik.
  • Miért nem bővítjük a szélerőműparkot? Miért hagyják veszni a dunakiliti vízierőművet?
  • A vízierőmű ügyében már zajlanak a tárgyalások. Magyarországnak is teljesíteni kell a zöldenergia átállási vállalásait. Azért állították le Magyarországon a szélerőművek építését, mert rendkívül időszakos. Ha működik a vízierőmű, akkor ez nem lesz gond. Ha fúj a szél, akkor a szélerőművek termelik a villamosenergiát, ha nem fúj, akkor a vízierőművek indulnak be. Ez azért is lenne fontos, mert az olcsóbb energiaár is lehet csábító a hazánkba befektető cégeknek.

 

Vissza a kezdőoldalra