Júniusi nagycsaládos programok

Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete június 7-én kerekasztal beszélgetésre hívta az egyesület tagjait és a város lakosságát. Az egyesület vezetősége Takarékos háztartásvezetés címmel beszélgető sorozatot indított tagjainak. Úgy érezzük, ez egy nagyon aktuális témakör, és a beszélgetéskor átadott tapasztalatokkal segíthetünk a családoknak. Ezekkel a szavakkal vezette elő gondolatait Zseliznik-Pusztai Natália elnökségi tagunk. Az első témakör a befőzés volt, melynek apropóját az adta, hogy a Nagycsaládosok Országos Egyesülete befőzőautomatát adott át egyesületünknek, amelyet bárki igénybe vehet a tagok közül. Tapasztalt befőzőt hívtunk, aki a tavalyi év során már kipróbálta a befőzőautomatát, amelyben a gyümölcsökön kívül zöldségfélék elrakását is kipróbálta. Kóstolót is kaptunk Némethné Kovács Irén termékeiből, aki már idén is rengeteg befőzéssel örvendeztette meg családját. A hagyományos befőzésről is szó esett. Többen elmondták, hogy készítik, milyen praktikákat vetnek be a tartósítószer mentes befőzés során, szem előtt tartva a befőzés gyorsaságát is. Hasznos tapasztalatokkal távoztak a beszélgetésen résztvevők.

Június 11-én Családi Napot tartottunk a Duna partján, az óváriak által jól ismert Biczónál. A családi nap reggeli szalonnasütéssel kezdődött, majd a csapat ráhangolódott az ebéd elkészítésére. Közben érkeztek a családok és így a labdajátékok is elkezdődhettek, a kicsik a játszóteret vették birtokba. Volt, aki halat szeretett volna fogni, voltak, akik kártyáztak. A felnőttek szabadon beszélgettek ezen a kötetlen közösségépítő, vidám programon. 11 óra körül már annyi család gyűlt össze, hogy megkezdődhetett a játékos sorverseny a vállalkozó kedvű felnőttek és gyerekek számára.

A verseny végére elkészült a bográcsos finom ebéd, és az éhes csapat nagy étvággyal fogott neki a falatozásnak. Jó hangulatunkat növelte a háttérben szóló zene is. Az anyukák által készített süteményekkel fejeztük be az ebédet. Erősen sütött a nap, hevesen fújt a szél, így ebéd után mindenki igyekezett árnyékba húzódni. Folytatódott az eszmecser, a bátrabbak a szabadtéri színpadon közös táncba kezdtek, hogy megmozgassák izmaikat. Megint jó volt együtt lenni, közösen főzni, a friss levegőn együtt ebédelni, kötetlenül beszélgetni, közösséget építeni.

Egyesületünk 9 fővel vehetett részt és utazott el Nyíregyházára, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének találkozójára. A két napos rendezvényen találkoztunk felvidéki ismerőseinkkel, de összebarátkoztunk több határon túl élő magyar családokkal, egyesületi vezetőkkel is. A színpadon, az öt régió, rendkívül változatos és színvonalas programmal bűvölte el a közönséget. Köszönjük a lehetőséget, a szervezést a feledhetetlen perceket.

A hónap végén érkezett segélykérő telefonhívásra a város kollégiumában elszállásolt ukrán anyuka egy hónapos kisfiának adtunk át babakocsikat, mellette vittünk gyermekruhákat is a menekült családoknak.

Orbán Józsefné elnök Nagycsaládosok Életfa Egyesülete

 

Vissza a kezdőoldalra