Civilek Napja Csornán

Németh Zoltán, Gyopáros Alpár és Szalay-Bobrovniczky Vince

A Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, a Győr-Moson-Sopron Megyei Civil Információs Centrum cím birtokosa civil fórumot szervezett január 30-án a csornai premontrei apátság dísztermébe. Az összejövetel dátuma kapcsolódik a civilek napjához, melyet minden év február 1-jén tartanak hazánkban.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg a rendezvényt, aki kifejtette: a megyei önkormányzat is több szállal kötődik a civil szervezetekhez, amelyektől feladataik ellátásához nélkülözhetetlen támogatást kapnak, ezenfelül többek között a hagyományok, a sport- és közösségi élet terén betöltött szerepük fontosságát is hangsúlyozta.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) október eleji, a civil szervezetek számára meghirdetett pályázatairól beszélt, melyek lezárultak és megvannak a döntések. – 7,7 milliárd forint, a tavalyinál majd 2 milliárddal több pénz osztható szét a NEA pályázati rendszerében – emelte ki a közel 12 ezer beérkezett pályázatról, melyeknek majdnem a fele, 5500 nyert. A helyettes államtitkár kifejtette, tavaly több mint 27 ezer szervezet kapott egyszázalékos felajánlást, összesen 8,3 milliárd forintot, valamint kormányzati, önkormányzati, uniós forrásokból 2018-ban 370 milliárd forintra tettek szert a civilek, mely összeg 100 milliárddal több, mint az azt megelőző évben, s 2,5-szerese a 2010-es adatnak.

Gyopáros Alpár kormánybiztos, országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, idén a települések közösségi életének szerves részét képező civil szervezetekkel bővítették a Magyar Falu Program kedvezményezetti körét. Várhatóan egy hónap múlva írják ki a pályázatot, s 5 milliárd forint keretösszegig nyújthatják be forrásigényüket. Az 5 ezer lélekszám alatti településeken működő, ott székhellyel rendelkező civil szervezetek pályázhatnak. A támogatásokról a kormánybiztos kiemelte, rendezvényekre vagy programokra 2 millió forintig lehet pályázni. Ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre 6 millió forintig lehet támogatást igényelni. Utóbbinál amennyiben az adott ingatlan önkormányzati vagy egyházi tulajdonban van, a civil szervezeteknek már a pályázat benyújtásakor rendelkeznie kell hosszú távú ingyenes használatba vételi szerződéssel. Motorral hajtott jármű beszerzésére 4 millió forintig, egyéb eszközbeszerzésre 2 millió forintig pályázhatnak a közösségek.

A rendezvényen és az azt követő kerekasztal beszélgetésen részt vett Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke.