Civil szervezetek országos konferenciája

Február 4-én rendezték meg a Miniszterelnökség szervezésében az I. Országos Civil Konferenciát Budapesten a Groupama Arénában. A dátumválasztás nem volt véletlen, hiszen tíz évvel ezelőtt született meg az országos civil központok hálózata, illetőleg huszonöt éve februárban volt az első Civilek Napja. Mosonmagyaróvárt hat „civil” képviselte a hagyományteremtő eseményen.

A megnyitó beszédet Dr. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta, aki hangsúlyozta, hogy 1945 előtt milyen aktív volt a civil élet Magyarországon. Ezt követően 1990-ig azonban gyakorlatilag megszűntetek a civil szervezetek, hogy aztán a rendszerváltás után Főnix madárként újra éledjenek. Ma több mint 60000 civil szervezetet tartanak nyilván, amelyek megbízható partnerei a kormányzatnak. Összességében míg 2010-ben 144 milliárd forint állami forrást kaptak a civil szervezetek, ez 2020-ra 393 milliárd forintra emelkedett.

– A kormány odafigyel a civil szervezetekre. 2012-ben megalkották a civil törvényt, egyre jobb a jogi környezet, s a támogatásokat is jelentősen növelték. A Nemzeti Együttműködési Alap forrásait 2022-re a négyszeresére emelték, bevezették a normatív támogatásokat létrehozták a falusi és városi civil alapot. Most írták ki az utóbbira a pályázatokat, amire minden 5000 fő fölötti településen működő szervezet pályázhat. Ez a mosonmagyaróvári civil szervezeteknek is lehetőség, hogy újabb forrásokhoz juthassanak – osztotta meg lapunkkal Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke, aki részt vett az eseményen.

A városból még a Nagycsaládosok „Életfa” Egyesülete és Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület vett részt a rendezvényen.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is beszédet mondott. Kiemelte, hogy a civil ügyekkel kapcsolatos ismereteket immár két felsőoktatási intézményben is tantárgyként oktatják a szakképzett utánpótlás érdekében. A térségünk szempontjából pedig az is fontos, hogy az együttműködési alapra pályázó civil szervezetek éves összes bevétele 50 millió forintról 75 millió forintra emelkedett, vagyis Mosonmagyaróvárról és a környékéről is több szervezet tud majd nagyobb eséllyel pályázni forrásokért. A jövővel kapcsolatban elhangzott, hogy a kormányzat az elért eredményeket meg akarja tartani, a városi civil alap forrásait növelni kívánja, a privát szférát a civil szervezetek támogatásába jobban be akarja vonni – hangsúlyozta Nagy Sándor.

(Forrás: Kisalföld)

 

Vissza a kezdőoldalra