Pintér Éva jubileumi kiállítása

Augusztus 19-én volt a Fehér Ló Közösségi Házban Pintér Éva, a Magyar Kultúra Lovagja, Béke Nagykövet, Kormos István díjas és Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért díjas grafikus-festőművész 80 éves jubileumi kiállításának ünnepi megnyitója. A tárlatot Dr. Iváncsics János alpolgármester nyitotta meg. Köszöntőt mondott Keresztény Gyula intézményvezető, közreműködött Böröndi Lajos költő és Sej Edit harmonikás. A kiállítás szeptember 5-ig az intézmény nyitva tartási idejében látogatható.

Pintér Éva életrajza

Mosonmagyaróváron született. Ma is itt él, dolgozik, alkot. Élete során elévülhetetlen érdemeket szerzett külföldön és belföldön egyaránt. Életútját számos állami és szakmai elismerés kísérte.

Művészetét 498 egyéni és több mind 1000 közös kiállításon ismerhették meg. Magyarországon kívül az USA-ban, Kanadában, Irakban, az Egyesült Arab Emirátusokban, Törökországban, Ausztráliában, Oroszországban, Olaszországban, Németországban (tizenháromszor), Svájcban, Szlovákiában, Hollandiában, Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban, Izraelben, Ausztriában (tizenegyszer) állították ki műveit.

Tanulmányait a győri Tanítóképzőben, később a Képzőművészeti Főiskolán folytatta Budapesten. Alkotásai között találhatók karakteres portrék, színpompás virágok, falusi zsánerképek, szigetközi tájak, Duna-partok. Elvégezte a népművelő-könyvtár szakot Szombathelyen és a Gépipari Technikum szakrajz tagozatát, valamint az egészségügy területén Győrben az asszisztensképzőt. A 39 év egészségügyben eltöltött idő nem volt hátrányára, mert rengeteg modellje volt, és sokat tanult. A művészek csendes, rögös, munkás életét élte.

Alapító elnöke és mozgatórugója a festészeten kívül a társművészeteket is integráló Tallós Prohászka István Művészeti Egyesületnek.

Dr. Gomola György művészeti író „Felkelő Hold” című kötetében e sorokkal méltatta: „Formai kidolgozásai világosak, derűs megoldásai az elegáns és fénylő női portréi és azok gazdag színvilágában jelzik, hogy a művész a szép látvány örökítésének mestere.”

A csupa szív művésznek, akit gyönyörű kiállításai nyomán a műértő közönség mindig a szívébe fogad, ez a 499. önálló tárlata. „Metszetek, rézkarcok és krétarajzok mellett az olajfestészet, a freskó és a secco világában is nagy szeretettel dolgozik. A modern felfogásokhoz is eljutott, de kialakította mai dekoratív, néha fátyolos szürrealizmusát, mely értékeinek valódi hordozója. Képeiben látjuk az emberi kötődéseket a természethez, az állatvilághoz, a barátokhoz. Üzenetet az élet öröméről, az egymás iránti szeretet mindenhatóságáról. Rajzain önmagunkat láthatjuk meg, szinte úgy érezzük, tükörbe nézünk, egyértelmű minden forma, tiszta minden tónus.”

Dr. Bíró Endre

 

Vissza a kezdőoldalra