Növényvédelem a kiskertekben

A Mosonmagyaróvári Kertbarát Kör Egyesület az idei évben első alkalommal tartott szakember közreműködésével vetített képes előadást a „Kiskertek növényvédelme” címmel.

Simonné Pammer Lívia agrármérnök és növényorvos jelölt másfél órás előadását, mintegy negyven kertbarát hallgathatta meg és győződhetett meg a kártevőkről azok kártételéről színes képek vetítésével. Az előadásban szó esett az egyszerű védekezési módokról, tápanyagok helyes megválasztásáról, vetésforgóról, mechanikai védekezés fontosságáról és az ősi módszer alkalmazásáról a kapálás fontosságáról. Lényeges a kártevők összegyűjtése, majd a megsemmisítése, a biológiai védekezés, ragacsos lapok és csapdák kihelyezése, amely nem csak a kártevők megjelenését jelzi, hanem a megsemmisítésüket is.

Részletesen foglalkozott az alma kártételéről, a károkozó rovarokról, gombákról és a kártevőket, károkozó növényeket, terméseket színes képekkel illusztrálta. Megismerhettük közelebbről az almamoly, almailonca, a levéltetű, vértetű, pókhálós almamoly, takácsatka kártételét, mindezeket képekkel bemutatva. Az ellenük való védekezés fontosságát emelte ki, akár kémiai szerekkel vagy csapdákkal. Szembesültünk a gyümölcsökön tapasztalt fertőzések milyenségéről, okairól a levélzeten megjelent jelenségekkel. Ventúriás varasodásról kaptunk nagyított képes ismertetőt és tanácsokat a megelőzésről. Az alma térhálós parás mintázatát láthattuk képeken, megtudtuk mitől keletkezik, de ennek ellenére még fogyasztható az alma – árulta el az előadó.

Szembesültünk a lisztharmat kártételéről készült képekkel, melyek nem csak a levélzeten, de az almán is megjelenik. Vánkospenész, a monília alma és körte varasodásával kapcsolatban hasznos tanácsokat ismerhettünk meg. Az alkalmazandó különféle kémiai permetezőszerek gyakorlati bemutatása sokat segített a megismerésükben. A kémiai szerek felhasználásáról fontos gyakorlati eljárásokat ismertetett a Lívia.

Végül a nyugati dióburok fúrólégy kártételéről kaptunk tájékoztatást, mely az utóbbi években nyugat Magyarországon nagy károkat okozott a dió ültetvényekben. Ismereteket kaptunk az ellene való védekezés fontosságáról, gyakorlati megvalósításáról. Fontos a kártétel megakadályozása érdekében az évi 8-10 kémiai védekezési eljárás, hogy a teljes termést be tudjuk takarítani. A ragacsos lapok kihelyezése, illatmintával együtt nagymértékben csökkentheti a kártevők elszaporodását. A lehullott fertőzött és fogyasztásra alkalmatlan fekete diókat naponta szedjük össze és semmisítsük meg, de semmiképpen ne tegyük a komposztba. Az előadáson résztvevők nagy tapssal jutalmazták az előadást.

Jáni Lajos

Vissza a kezdőoldalra