Mezőgazdasági szakmai nap Levélen

A levéli polgármester meghívta a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körét a XI. Levéli Veterán Traktor találkozó és Családi napra pénteken délután megtartott szakmai előadásokra. Szakmai előadásokra a Kultúrház nagytermében, légkondicionált körülmények között került sor.

Előadások a következők voltak:

  • A 125 éves RÁBA szerepvállalása a mezőgazdaságban Előadó: Szabó János nyugalmazott autógépész mérnök, ipartörténet kutató; RÁBA Jármű Kft.
  • Műszerek a növénytermesztésben – szükséges vagy felesleges? Előadó: Kovács Attila egyetemi docens; Széchényi István Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi kar, Mosonmagyaróvár
  • 50 éves lesz a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre. Előadó: Jáni Lajos elnök
  • A magyar agrárium jövőképe. Előadó: Nagy István agrárminiszter
  • Pálinka a gyümölcs lelke. Előadó: Varga Róbert pálinkamester szakmérnök; Veszterkert Kft.
  • Sajt és pálinka kóstoló. Levéli tejből készült sajtok. Bemutatja: Takaró Lajos a Tejkísérleti Intézet munkatársa és Szakál Gyula tejipari technikus

A szakmai előadásokra mintegy nyolcvan fő vett részt, nagy érdeklődéssel. Az előadások sokunkat új ismeretekkel látott el, úgy a műszaki lehetőségekről a növénytermesztésben, mint a pálinka készítésről és az agrárium jövőjéről. Az előadások estig elnyúltak, mert a miniszter úr érdekfeszítő előadása, amely a jövő évek várakozásait, célkitűzéseit tartalmazta, nagy csendben hallgatta a nagyérdemű közönség. A pályázati lehetőségeket és elvárásokat számadatokkal ismerhettük meg.

Az előadásokat követően étkezési és italfogyasztási lehetőség volt a kultúrház udvarán, továbbá a sátorban kulturális műsorokat tekinthettünk meg. A kertbarátok részéről sajnálatos módon kevesen voltak jelen, amely talán a nagy melegnek köszönhető. Köszönjük a vendégfogadást a szervezőknek és a fotókkal érzékeltetem a nap eseményeit.

Jáni Lajos

Vissza a kezdőoldalra