Metszési bemutató Mosonmagyaróváron

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre egyesület metszési bemutatót tartott az egyik egyesületi tag, Nagy Béla rókadombi zártkertjében. A metszési bemutatót Makai János kertészmérnök tartotta, aki már évtizedek óta ugyanitt folytatja a bemutatót a kertbarátok és érdeklődők számára. Így volt ez azon a napon is, amikor a csodálatos napsütésben a gondozott kertet megtekintve a gyümölcsfák metszésének elméleti és gyakorlati oktatásán vehettünk részt. Az elméleti síkon történt ismertetést a gyakorlati bemutatás követte. Bemutatót 34 személy tekintette meg és nyugtázta pozitív dicsérettel a szakember bemutatóját.

Nem kerülte el figyelmünket a madáretető sem, melynek kinyitását követően tapasztaltuk annak hasznosságát, mert a madáretetésnek ugyan megfelelt, de az odúban a kerti munkát végző számára is ott volt a melegítő folyadék, törkölypálinka és körtepálinka kis kupicák kíséretében.

Bemutató alkalmával a tapasztalatokról és a felmerült kérdésekre kaptunk választ a metszést bemutatót tartó szakembertől, továbbá a házigazda véleményét ismerhettük meg az elmúlt évi metszés tapasztalatairól. Az elmúlt évben nem volt helyszíni metszési bemutató, mert azt a járványhelyzet megakadályozta. A metszés következtében jelentkező hiányosságokra a szakember rámutatott és a házigazda figyelmébe ajánlotta az általa alkalmazandó helyes gyakorlat alkalmazását. Mindezekből a bemutatón megjelent érdeklődők is profitálhattak. Érdekes megfigyelés számomra, hogy a nők is szép számban megjelentek, a feltett kérdéseik hozzáértésről árulkodtak, aminek nagyon örültem.

A bemutatót követően az asztalokra helyezett lila hagymás zsíros kenyér, sütemények és ital várta a lelkes kertbarátokat, érdeklődőket.

Köszönjük a lehetőséget a házigazdának és a bemutatót tartó szakembernek. Nyárra megbeszéltük a metszés eredményességének megtekintését, amikor már a termés a fákon is láthatóvá válik. A gyümölcsök szedésébe szívesen besegítünk – mondtam a házigazdának.

Jáni Lajos elnök

 

Vissza a kezdőoldalra