Lelkes, összetartó csapat a kertbarátok köre

A XXIII. Mosonmagyaróvári Civil Napon kapta meg az idén 50 éves Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre Egyesület „Az év civil szervezete” díjat. Ebből az alkalommal beszélgettünk Jáni Lajossal, a kertbarát kör elnökével.

– Hogyan fogadta a közösség az elismerést?

– A díjátadáson még olyanok is megjelentek, akik régen voltak a rendszeres összejöveteleken. Senki nem tudott előre a díjról, csak azt tudták, hogy nagyon színvonalas műsor lesz. A rendezvény után nagyon sokan felhívtak és a facebookon keresztül is gratuláltak az ország minden részéről. Az országos KKOSZ szövetség az elnöke is külön gratulált.

– Nagyon összetartó, aktív közösség a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre. Mi ennek a titka?

– Szerintem ez függ a szervezet vezetőségétől, hogy milyen programokat tud biztosítani a tagságnak. Fontos, hogy az előadások témája legyen mindenki számára érdekes és hasznos, és az év folyamán a programok között legyen vidám, szórakoztató rendezvény is. Nagy figyelemmel vagyunk a kerek születésnapos tagtársainkra, akiket a taggyűléseken mindig felköszöntünk apró ajándékokkal. Én vezettem be, hogy a tavaszi és őszi időszakban valamelyik tagtársunk udvarán szervezzük a taggyűlést. Évente általában 2-3 alkalommal szervezünk tanulmányi, szakmai kirándulást. Sajnos messze nem tudunk menni, mert a szervezet anyagi helyzete csak egynapos kirándulásokat tesz lehetővé. Az is hasznára válik az egyesületnek, hogy nekem nagyon sok kapcsolatom van az ország egész területén.

– Hány fős a szervezet tagsága, és ebből hány fő az, akire aktívan számíthat?

– A pontos taglétszám 75 fő, ebből körülbelül 50 főre lehet azt mondani, hogy így vagy úgy, de aktív. Mivel a tagság átlagéletkora elég magas, 72 év, ezért a kirándulásokat is inkább csak busszal tudjuk szervezni, mert vonatozni már nem nagyon szeretnek. A kirándulásokra autóbusszal 40-45 fő a vonattal történt szervezésre 20-24 fő szokott részt venni.

– A kertbarátok is küzdenek azzal a problémával, hogy mivel nem jönnek a fiatalok, elöregszik a tagság?

– Igen. A teljes tagság közül talán 8-10 ember az, aki nem nyugdíjas. Mivel ők dolgoznak, nem is nagyon tudnak részt venni a programokon. Kevesen, de mindig vannak új jelentkezők. Itt-ott hallanak a programjainkról, az interneten, városi televízióban és a Kisalföldben, ami számukra érdeklődést vált ki.

– Kik azok, akik leginkább segítik a munkáját?

– Nagy Béla, Farkas András. Mindketten 80 évesek múltak. Takács Istvánné Zsuzsa, Kubik Zoltánné Magdi, Hársfalvi Józsefné Anikó, Ihász Kálmánné Ildikó, Pánczél Vendelné Gizi, Gaál Jánosné, ők sajnos özvegyek. Jankóné Nagy Katalin, akinek a férje most lépett be a körbe, aktívan segítik az egyesületet. Rejlik László, aki nemrég ment nyugdíjba. Benki Lászlóné és Soós Istvánné Margó. Litresits József, Höck Frigyes, Rajta János mindenben segít minket. Buglyó Gyula nem tagunk, de ha szólok neki, van szabad ideje eljön zenélni a Nyáradi Istvánnal és mindig nagyon jó hangulatot biztosítanak.

– Öt éves elnöksége alatt mire a legbüszkébb, amit letett az asztalra?

– Én már arra is büszke vagyok, hogy összetartottam a csapatot, és szeretnek részt venni az összejöveteleken, az előadásokon, és ha valami megmozdulásunk van, akkor szívesen jönnek. Az előadásokon lelkesek, érdeklődést mutatnak, kérdéseket tesznek fel. Amikor átvettem a vezetést, még nem volt ilyen családias a légkör, azóta jól összerázódott a társaság. Mivel én korábban csak rövid ideig voltam tag, körülbelül 10 főt ismertem, egy évembe telt, míg megismerkedtem a tagsággal. Nagyon sok dicsérő, köszönő szót kapok a tagoktól, és ez nagyon jól esik, ez visz előre.

– A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körének legnagyobb rendezvénye az őszi termény- és virágkiállítás. Mióta rendezik meg?

– Ha jól tudom, 2022-ben volt a 20. alkalom. A legelső alkalommal tízezer magból rakták ki Magyarország térképét, ezért a nemes cselekedésért 2005 évben Magyarországi Rekorder Diplomát kaptak. Azóta több szervezet is átvette tőlünk ezt a hagyományt. Még Szlovákiában is a Kis Kertészek egyesület termény- és virágkiállítást minden évben. Megállapodást a két egyesület 2003. május 14-én kötött. Kapcsolatunk töretlen, a járvány alatt szünetelt.

– A város lakossága elsősorban ezen a kiállításon hall a szervezetről, itt ismerheti meg a tevékenységüket.

– Szerintem a szakmai előadásaink is sok embert érdekelnek. Volt olyan téma, ahol alig fértek be a terembe, még álltak is az érdeklődők. Mivel jó a kapcsolatom a médiával, szinte mindent megjelentetnek, amit kérek. Ezért van az, hogy sokszor jönnek külsős emberek is az előadásokra.

– Most telik le az 5 éves mandátuma. Mit hoz a jövő?

– Mivel ez a tevékenység teljes embert kíván, elfáradtam. Jó lenne egy kicsit pihenni. A feleségem is sokat segít a szervezésben. Ő is mondja, hogy jó lenne már otthon is egy kicsit többet tenni-venni, lazábban venni a mindennapokat. Keresem az utódomat. Ha nem találunk rá alkalmas személyt, maradnom kell tovább. A szakmai hozzáértés mellett az informatikai hozzáértés is elengedhetetlenül szükséges ehhez a posztnak a betöltéséhez. Sokat tettem azért is, hogy az idősebb korosztállyal megismertessem az internet világát. Büszkén mondhatom, hogy a tagság értesítése interneten keresztül történik, kivéve öt személy, aki telefonos elérhetőséggel rendelkezik. A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körének 2010 óta van honlapja, amit Galambos Tibor kezel, aki már jóval több mint 80 éves. A facebookon 2018 óta van privát oldalunk, ahol 231 lelkes rajongónk nézi ténykedésünket. Az oldal megtalálható a Kertbarátkör Mosonmagyaróvár név alatt. Az egyesületünk életében a következő évben 2023 januárjában lesz az új vezetőségválasztás.

Nagy Sándor

Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre 2023. évi munkaterve

Január 9. (16 óra) Hétfő: Elnöki beszámoló a 2022 évi munkáról, Ea.: Jáni Lajos, Pénzügyi, és ellenőrző bizottság beszámolója, Ea.: Ihász Kálmánné

2023 évi munkaterv, KÖZGYŰLÉS Ea.: Jáni Lajos

Vezetőség választás: Jankóné Nagy Katalin

Születésnaposok köszöntése, Jankóné Nagy Katalin

Február 6. (17 óra) Növények hálószoba titka, Ea: Dr. Farkas Anikó

Születésnaposok köszöntése, Jankóné Nagy Katalin

Február 20. Hétfő: BORVERSENY (16-19 óráig)

Február Farsang. külső helyszinen

Március 6.(17 óra): Tavaszi veteményezés, Ea: Ujhelyy Károly

Borverseny eredmény hirdetése és NŐNAP, Liszkai Lóránt

Születésnaposok köszöntése. Jankóné Nagy Katalin

Március 11. Szombat (15 óra): Metszési bemutató Nagy Béla zártkert) Ea.: Makai János

Április 3. (17 óra) Hétfő: Iskolakertek, Ea.: Polyáné Hanusz Borbála

Születésnaposok köszöntése. Jankóné Nagy Katalin

Április 21. Péntek: TAVASZI TANÚT

Június 12. (17 óra) Hétfő. Márta-híd története, Ea: Beregszászi Balázs

Kertszemlék megtartása (folyamatos) „Magyarország legszebb konyhakertjei”

Jelentkezés terménykiállításra, és kertszemlére: Kubikné Magdi

Születésnaposok köszöntése. Jankóné Nagy Katalin

Május 8. (17 óra) Hétfő: Körte metszés, termesztése és növényvédelme. Ea. Dr.Varga Jenő

Születésnaposok köszöntése. Jankóné Nagy Katalin

Július hó Szünet

Augusztus 21. (17 óra) Hétfő: Terménykiállításra előkészület: Hársfalvi Józsefné, Jáni Lajosné

Szüretre készülődés. Ea.: Nagy Béla

Születésnaposok köszöntése. Jankóné Nagy Katalin

Szeptember 6-8 (Szerda-Péntek): Termény-és virágkiállítás (Flesch Központ aula) Szabó-varró terem (vendégek fogdására) Dunaszerdahelyi Kertbarátok 20 fő.

Október 2. (17 óra) Hétfő: Invaziv állatfajok, Ea.: Simonné P. Lívia

Terménykiállítás értékelése. Jáni Lajos

Születésnaposok köszöntése. Jankóné Nagy Katalin

Október 6-7. Szerda: ŐSZI TANÚT

November 6. (17 óra) Hétfő: Kertünk Ökogazdálkodás. Ea.: Dr. Vér András

Márton nap – szőlő és a bor értékelése. Ea.: Nagy Béla

Születésnaposok köszöntése. Jankóné Nagy Katalin

December 4. (15 óra) Hétfő: Mikulás ünnep – Adventi Ünnep (bal galéria)

Születésnaposok köszöntése. Jankóné Nagy Katalin

 

Vissza a kezdőoldalra