Hálaadó nagyszombati magyar mise

Június 8-án, napra pontosan 9 hónap kihagyás, kényszerszünet után a járványhelyzetre való tekintettel az enyhítéseknek köszönhetően megrendezésre kerülhetett a nagyszombati „magyarok templomában“, a Szent Ilona-templomban, ahol legtovább voltak magyar misék, a szemeszterzáró és egyben hálaadó magyar mise, majd az azt követő baráti találkozó.

A főcelebráns, Kiss Róbert vikárius, kanonok, komáromi esperesplébános köszöntötte a szentmisére egybegyűlteket. A zenei kíséretet Új Sámuel biztosította szép hegedűjátékával, az énekben Új Krisztina fotós működött közre. Prágai Szent Ágnes liturgikus emléknapját ülte a katolikus egyház kedden, így róla szólt az igeliturgia. Róbert atya hálát adott Istennek, hogy remélhetőleg túl vagyunk a járvány nehezén, s újra tudtunk találkozni, egymást üdvözölni, mosolyogni, biztató szavakat mondani.

Imáinkba foglaltuk a sajnos nem kevés közeli és távolabbi elhunyt szeretteinket. Megemlékeztünk a nemrég elhunyt Kiss Jenő bácsiról, Róbert atya édesapjáról, aki feleségével, Ilonka nénivel többször elzarándokolt Nagyszombatba. Ugyancsak megemlékeztünk a nagyszombati magyar közösségünk oszlopos tagjáról, mecénásunkról, Nemcsek József barátunkról, aki szívvel-lélekkel volt nagyszombati, s aki december 7-én, 64 évesen távozott az élők sorából.

Róbert atya átadta Orosch János érsek úr üdvözletét, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy Nagyszombatban 9. esztendeje összejár ez a kitartó helyi és környékbeli magyar vallásos közösség. Ajándékként az érsek atya által dedikált könyvekkel ajándékozta meg a közösség minden egyes tagját.

De ajándékozott egyik könyvéből állandó tagunk, Duffer Erzsébet Dominika (Ordo/Societas Sanctae Ursulae – OSU) orsolyita nővér is, akinek szlovák nyelvű publikációja Ernst Stanislava OSU (1891, Galgóc – 1968, Bílá Voda) lelki útjáról szól.

A szentmisén koncelebrált főtisztelendő Németh Rezső, jelen voltak a nagyszombati egyetemek jelenlegi oktatói: Hústyava István és Morovics László docensek; dr. Csámpai Ottó emeritus professzor; Szalay Ladislav, aki két hete ünnepelte 92. születésnapját, valamint felesége; Katona Júlia zarándoklatszervező Dercsikáról.

A misét követő baráti összejövetelre a templomkertben, meghitt, családias környezetben került sor. Először felköszöntötték a jubilánsokat a közösségből, majd Róbert atya kérésére Csámpai Ottó nyugalmazott egyetemi tanár szólt az elmúlt hónapok során végzett szellemi munkájáról. A találkozóra ellátogatott a közösség örömére a korábbi nagyszombati diáklány, a bodrogközi származású, immár a Csallóközben élő Rita is. Öröm volt hallani, hogy olyan pozitív benyomásai, kellemes emlékei vannak Nagyszombatról, hogy úgy döntött, ha teheti, ismét ellátogat ide.

Zilizi Kristóf (Felvidék.ma)

Hívők a Szent Ilona-templomban (Fotó: Zilizi Kristóf)

 

Vissza a kezdőoldalra