Civil szervezetek és mecénások elismerése

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség és Mosonmagyaróvár Önkormányzata október 3-án rendezte meg a XXI. Mosonmagyaróvári Civil Napot a Flesch Károly Kulturális Központban. A ünnepi rendezvényen vendégként köszöntötték Dr. Iváncsics János urat, Mosonmagyaróvár város alpolgármesterét, Szabóné Molnár Ildikó asszonyt, a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal aljegyzőjét, valamint a megjelent Pro Urbe Mosonmagyaróvár-díjjal kitüntetetteket, önkormányzati képviselő asszonyokat és urakat.

A rendezvény nyitányaként a Mosonyi Mihály Zeneiskola hegedűtanára, Payer Aranka adott elő egy zeneszámot. A Civil Nap résztvevőit dr. Iváncsics János alpolgármester köszöntötte, méltatva a civil társadalom aktív szerepét. A civil napot Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében felidézte a Civil Nap megrendezésének történetét, céljait, kiemelve a civil szervezetek együttműködését városi közcélok megvalósításában, Mosonmagyaróvár Önkormányzata segítségét.

A köszöntők után az ez évi civil díjak átadására került sor. Elsőként dr. Iváncsics János alpolgármester, a város nevében adott át emléklapot a fennállása 15. évfordulóját ünneplő Moson Megyei Nők Egyesületének, melyet Ankhelyi Istvánné alapító tag, elnökhelyettes vett át.

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség 2005-ben alapította meg „Az év civil szervezete” díjat, melyet ebben az évben tizenhatodik alkalommal adnak át. A díjra civil szervezetek adhattak le jelölést, s ez alapján került kiválasztásra a díjazott közösség, mely 2020-ban a Kühne Fúvószenekarért Alapítvány lett. A díjat Szável Ákos, a kuratórium elnöke és Vámos Gábor, a zenekar elnöke vett át Nagy Sándortól, a Civil Szövetség elnökétől. Ezt követően a Kühne Koncert Fúvószenekar játszott három számot.

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség két mecénás különdíj odaítéléséről is döntött. Mecénás különdíjat kapott civil szervezetek jelölése alapján Farkasné Recsek Ottilia, az Ottilia Női Divat tulajdonosa, valamint Gyömbér Rita, a Rita Cukrászműhely tulajdonosa.

Ezt követően a városi díjak átadására került sor. A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség 2000-ben alapította meg a Mosonmagyaróvári Mecénás díjat. A helyi civil társadalom fejlesztési programja keretében a Szövetség – a korábbi évekhez hasonlóan – 2020-ban is meghirdette a díjat, amelynek célja, hogy fejlessze az adományozói kultúrát és elősegítse a civil szektor és az üzleti élet kapcsolatát. A Mecénás díj odaítéléséről a civil szervezetek jelölése alapján 2016-tól Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata dönt.

2020-ban a Mosonmagyaróvári Mecénás Díjat a helyi civil szektor támogatása érdekében végzett tevékenységének elismeréseként az Óvár-Chem kft. kapta. A cég rendszeres támogatója mind szakmai előadásokkal, mind tárgyi eszközökkel a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Körének. Szakmai ismeretekkel gazdagítja a kertbarát tagokat, vásárlásaik alkalmával növényvédelmi tanácsokat ad részükre. Az egyesület rendezvényeinek megszervezését anyagi és tárgyi eszközökkel, adományokkal segíti, működésükhöz rendszeres pénzbeli támogatást nyújt. A díjat Simon László ügyvezető-igazgató vette át és köszönte meg.

Mosonmagyaróvár Önkormányzata a város civil társadalma teljesítményének elismeréséül, nagyrabecsülése jeléül 2010-ben rendeletet alkotott a „Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért” díj alapításáról. A díj azon magánszemély és szervezet részére adományozható, aki, amely huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytat Mosonmagyaróvár civil társadalma fejlesztéséért, vagy kimagasló módon hozzájárul Mosonmagyaróvár közösségi életéhez és a város jó hírének ápolásához. A „Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért” díjat tizedszer adta át az Önkormányzat egyhangú szavazattal, melyet ez évben a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre kapott. A közel ötven éve folyamatosan működő civil szervezet az elismerést a városban és a környező településeken élő, kertészkedő, környezettudatos emberek tevékenységének szakszerű összehangolásában, szakmai fejlődésének elősegítésében, a környezet védelme, szépítése érdekében végzett széleskörű tevékenységével, továbbá a jövő nemzedékének szóló példamutatásával, a Virágzó Város helyi mozgalomban való aktív részvételével, és a Legszebb konyhakertek versenyen elért országos első helyezésével érdemelte ki. Több évtizedes tevékenységükkel a kertbarátok Mosonmagyaróvár város jó hírnevét öregbítették határainkon innen és túl.

A Civil Nap civil börzéjén 9 szervezet (Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, Margaréta Nyugdíjas Klub, Mosonmagyaróvári Country Klub, Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre, Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete, Kühne Fúvószenekarért Alapítvány, Mosonmagyaróvári Makettező Klub, Nők a Városért Egyesület) mutatkozott be.

A díjátadást követő kulturális programban fellépett a Mosonmagyaróvári Country Klub, a Margaréta Nyugdíjas Klub Szederinda Tánccsoportja, a Jánossomorjai Nyugdíjas Klub tánccsoportja és a Nosztalgia Baráti Kör.

« A 6 »

Vissza a kezdőoldalra