Amatőr színjátszók találkozója Mosonmagyaróváron

A Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület október 9. és 11. között rendezte meg a XXX. Moson Megye Színjátszó Találkozót a Flesch Károly Kulturális Központban. A koronavírus-járvány erősen befolyásolta a rendezvény megszervezését. A korábban megszokottakhoz képest jóval kevesebb csoport vállalta a bemutatkozást, s az utolsó pillanatban ezen csoportok közül is több lemondta a fellépést.

Október 9-én fél házas előadásban a mosonmagyaróvári Theatrum ad Flexum Színház színészei mutatták be Csiky Gergely: A nagymama című romantikus komédiát két felvonásban. Az előadás a közönség körében nagy sikert aratott.

A színjátszó találkozó versenyprogramja szombaton délelőtt kezdődött. A szervezők nevében Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg a rendezvényt, köszöntötte a résztvevőket. Felelevenítette, hogy hogyan lett az elmúlt harminc év alatt a színjátszó rendezvény a kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színészek találkozója. A találkozó a szervezők szándéka szerint a járvány ellenére az idén is sokszínű volt, a programba beválogatott nyolc produkció reprezentálja a nem hivatásos színjátszást. Külön köszöntötte a zsűrit alkotó Lázár Péter (Almásháza) rendezőt, minősítő zsűritagot, Pápai László (Sopron) rendezőt, minősítő zsűritagot és Gergye Rezső (Vasvár) rendezőt, a Nagy Gáspár Művelődési Központ igazgatóját, akik döntöttek a díjakról és a minősítésekről.

Ezt követően az amatőr színészeké lett a főszerep. Egymás után mutatkoztak be a gyermek-, diák- és felnőtt csoportok, akik a legkülönbözőbb műfajú színjátékokat állították színpadra. A bemutatókon a csoportok egymás produkcióját megtekintve hatalmas tapssal adtak hangot elismerésüknek.

A kétnapos bemutatók után, vasárnap került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjátadásra. A zsűri nevében Pápai László zsűrielnök értékelt, magas színvonalúnak értékelve a látott produkciókat. Kiemelte a határon túli színjátszó csoportok teljesítményét, akiket nagy várakozással tekintettek meg, s idén sem okoztak csalódást. A bemutatott darabok rengeteg eredeti rendezői elképzelést tartalmaztak, nagyszerű színházi élményekkel megajándékozva a műértő közönséget. A találkozó fődíjait három csoport vehette át a zsűritől:

  • Theatrum ad Flexum Színház (Mosonmagyaróvár)

Csiky Gergely: A nagymama (romantikus komédia)

Rendező: Zemplenszkyné Rujder Éva

  • Voila Jelnyelvi Társulat (Budapest)

Szürreality (hírdráma)

Rendező: Kámán Orsolya

  • Szó és Kép Színpad (Homokbödöge)

Örkény István, Karinthy Frigyes, Rejtő Jenő: Élet a kávéházban (klasszikus kabaré)

Rendező: Csukárdi Sándor

A minősítő zsűritagok (Lázár Péter és Pápai László) döntöttek a Magyar Szín-Játékos Szövetség által adományozott országos minősítésekről. Ezüst minősítésű előadás lett a Voila Jelnyelvi Társulat és a Szó és Kép Színpad által bemutatott produkció.

Nagy Sándor a színjátszó találkozó végén köszönetet mondott a rendezvény támogatóinak, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának, Nemzeti Kulturális Alapnak és az Emberi Erőforrások Minisztériumának. Azzal búcsúzott, hogy 2021-ben a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület ismét megrendezi a 31. kárpát-medencei magyar anyanyelvű amatőr színjátszók seregszemléjét.

A találkozóról készült képek itt

 

Vissza a kezdőoldalra