A nehézségek ellenére is fejlődik a város

A Civil Szemle hírportál elkészítette szokásos év elejei összegző riportját Dr. Árvay Istvánnal, Mosonmagyaróvár polgármesterével.

Milyen nehézségekkel szembesült és milyen eredményekkel büszkélkedhet a város 2021-ben?

Ha iskolai osztályzattal kéne értékelni, akkor egy erős hármast adnék az elmúlt évi tevékenységre. Több szempontból is nehezen indult 2021. Már 2020 sem volt a kedvencünk. 2021 elejére egyértelművé váltak azok a gazdaságvédelmi intézkedések, amelyek az önkormányzat költségvetését is érintették. Ebből a költségvetésből fizetjük a béreket, ebből tartjuk fenn a várost, ebből végezzük a fejlesztéseket. Márciusig halogattuk a 2021. évi költségvetés elfogadását, s végül a döntés polgármesteri hatáskörbe került. A nagyon durva megszorító intézkedések miatt le kellett állítani a beruházásokat, nem volt fizetésemelés. A második félévtől a saját bevételeink szebb képet mutattak, másrészt kaptunk egy komolyabb fejlesztési támogatást, amiből a fejlesztési projektek folytatódni tudtak. Ezek jellemzően út- és csomópontfejlesztések voltak. Januárig visszamenőleg 5% béremelést tudtunk adni a dolgozóknak. Így nem tört meg az a lendület, ami 3-4 éve jellemzi a várost. Közel 500 milliós útfejlesztési programot tudtunk megvalósítani, mellette befejeztük azokat a projekteket, amik pályázati forrásból valósultak meg. Átadtuk a MOFÉM kultúrházat és befejeztük a Kaiser-telepi beruházást. A Terv utcai bölcsőde építése jelenleg 70%-os készültségnél tart, és tervezés alatt van egy vízisporttelepi fejlesztés. Ennyi maradt hátra az előző 7 éves uniós ciklus fejlesztéseiből. A hangulatunk azért még nem jó, mert a városi programok nem tudtak kiteljesedni, az emberek tartózkodóak, félelemmel teliek. Volt egy időszak, amikor a kórházért is aggódni kellett, az önkormányzatnak itt is jelentős szerepet kellett vállalnia.

Hogyan látja a 2022. évet pénzügyi szempontból?

Több tapasztalattal és magasabb tervezési alapról indulunk, komoly tartalékkal, amit még mindig meg tudtunk őrizni, de a lendületünket még nem nyertük teljesen vissza. Ez az önkormányzati cégeknél, intézményeknél is így van. A bevételek helyben topognak, nincsenek rendezvények, problémás a létesítmények fenntartása. Ez a bevételkiesés hatással van az önkormányzatra: mivel alacsony a saját bevétel, nagyobb a támogatási igény. A beígért 10%-os bérfejlesztést ezeknél az intézményeknél is be kell tartani. A fejlesztéseknek az a része kerül előtérbe, ami már a korábbi évben körvonalazódott. Így újul meg az Ostermayer utca, a Kálnoki utca, Újhelyi Imre utca.

Ha úgy alakul a vírushelyzet, hogy a civil élet kiteljesedhet, akkor a város tudja támogatni ezeket a civil kezdeményezéseket?

Idén is úgy indulunk a támogatások szempontjából, mint tavaly, azaz féléves támogatási időszakot tervezünk be, bízva abban, hogy a másik félévre javul a helyzet. Az a probléma, amit látok, hogy nagyon sok rendezvény elmarad, a támogatási igények is visszafogottabbak. A város részéről minden nagyobb rendezvényt beterveztünk, a makettkiállítás, a majális, a Szent István napok is szerepel a költségvetésben.

Nagy Sándor

 

Vissza a kezdőoldalra