Városvédők a COVID-19 árnyékában

A járvány 2020. évi munkatervünket – mind annyi mást is az életben – alaposan átírta, de nehezen indul a 2021. év is, rendezvényeinket még tervezni sem nagyon tudjuk. Beszámolómban röviden összefoglalom a 2020. év legfontosabb történéseit és felvázolom a 2021. évre ideiglenesen tervezetteket.

A 2020. év még a szokásos módon kezdődött és március 15-ig minden a terveknek megfelelően folyt, amelyekből kiemelném Dr. Lados Mihály „A korszerű várostervezés, -építés és üzemeltetés” c. előadását. Március második felétől egészen június végéig minden programunkat törölni kellett, így elmaradt és szeptemberre halasztódott tisztújító közgyűlésünk is, amelyről a TÁJÉKOZTATÓ 143. (előző) számában részletesen beszámoltunk. A nyár folyamán még megtarthattuk szokásos Szt. László napi megemlékezésünket, a helyi civil szervezetek találkozóját, de már elmaradt az országos találkozó, valamint 29 év után először a Tulln-i kirándulás is. Októberben meghallgathattuk, a könyvtárral közös rendezésben Dr. Kocsis Sándor rendhagyó technika óráját, de ezt követően zárt térben rendezvényt már nem tarthattunk. Így elmaradt az „Egyesületi Karácsony” is.

Külön fejezetben kívánok beszámolni CLLD pályázatunk keretében végzett munkánkról, amelynek egyes projektjeit, egymásra építve július 1-én indítottuk és november 30-án fejeztük be.

Ma már széles körben ismert, hogy városunk mintegy 70 országosan jegyzett és védett műemlékkel rendelkezik. Egyesületünk a pályázat által nyújtott lehetőségeket kihasználva szeretné ezeket a város közönségével széles körben megismertetni. A fenti időszak alatt egy 7 főből álló szakértői munkacsoport elkészítette a 11 legjelentősebb műemlék fotókkal színesített leírását, értékbecslését, amelyet igényes kivitelben print és digitális formában is elérhetővé tettünk. A digitális kiadást honlapunkon megtalálják.

Ennek a leírásnak felhasználásával film forgatókönyveket írtunk, amelyek alapján a Városi Televízió valamennyi műemlékről egy-egy 2-4 perces filmet forgatott. Ezeket októberben a helyi televízió bemutatta. A teljes film honlapunkon ugyancsak elérhető.

Október 20-21-én – a pályázathoz kapcsolódóan – városi sétát „vártúrát” szerveztünk, amelynek fő látnivalója a frissen felújított vár volt. A két nap alatt, 8 csoportban mintegy 280 fő élt a lehetőséggel, és szakértők vezetésével ismerhették meg a vár történetét és a felújítás érdekes mozzanatait.

Október elején, ugyanezen témakörben a könyvtárral közösen on-line vetélkedőt szerveztünk 7-11. osztályos tanulóknak. A munkában 9 csapattal, mintegy 260-an vettek részt és értékes dolgozatokkal mélyítették el ismereteiket városunk műemlékeiről. A legjobb munkákat díjaztuk.

A 2020. évről szeretném még említeni, hogy változatlanul ápoltuk a védett sírokat, gondoztuk a Hősi Halottak és a Szt. Anna kápolnákat. Koordináltuk a Régi Vámház téren álló Bárka szobor felújítását, részt vettünk az Erkel Ferenc tiszteletére állított emléktábla megvalósításában, és a kórház részére vásárolt mobil röntgen berendezés beszerzésében.

Az utóbbi három projektet anyagilag is támogattuk.

Ami a 2021. évet illeti, a jelen időpontig két elnökségi ülést tartottunk, próbáltuk követni az eseményeket és tervezni az évet.

Januárban megtartottuk a szokásos Deák-napi megemlékezésünket, április 8-án szemétgyűjtést szerveztünk a Wittmann parkban. Ezen 25 fő vett részt, és mintegy 15 zsák szeméttel lett szegényebb a park. A Föld napján csatlakozunk az önkormányzat által meghirdetett akcióhoz is.

Május végére tervezzük éves közgyűlésünket. Reméljük, hogy júliusban megtarthatjuk a helyi civil szervezetek találkozóját és szeptember elején ismét ellátogathatunk Tulln-ba. Az ősz folyamán találkozót tervezünk Polgármester úrral, a könyvtárral közösen szervezzük Dr. Kocsis Sándor tagtársunk rendhagyó óráját. Elképzelésünk, hogy novemberben bemutathatjuk a „Mosonmagyaróvár műemlékei” c. munka újonnan elkészült fejezeteit és decemberben megtarthatjuk szokásos egyesületi karácsonyunkat is.

A korábbi évekhez hasonlóan gondozzuk a védett sírokat, a kápolnákat és az idén is tervezzük köztéri szobrok felújítását.

Dr. Unger András elnök

 

Vissza a kezdőoldalra