Varga Bence zenetanár kultúra díjas

Fotó: Kerekes István

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 2022. december 15-én tartott ülésén „Mosonmagyaróvár Város Kultúrájáért” díjat adományozott Varga Bence, a Mosonyi Mihály Zenei Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, ütőhangszeres tanár részére az ütőhangszeres oktatás hagyományának magas színvonalú fenntartása, a város zenei életében való aktív szerepvállalása elismeréseként, a Bükki Attila Ütőhangszeres Verseny megalapításáért, rangos zenei fesztiválokon való részvételéért, mellyel városunk jó hírnevét öregbíti.

A díjat 2022. január 23-án Part Rendezvényházban, a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségen Dr. Árvay István polgármester adta át Varga Bencének.

Varga Bence szakmai életét, közösségi tevékenységét a tavalyi kultúra díjas Takács András, a HenHouse Zenekar tagja méltatta. A laudációt teljes terjedelmében közöljük.

Tisztelt Polgármester úr, Alpolgármester úr, címzetes Főjegyző asszony, Elnök úr, Képviselő-testületi Tagok és Vendégek! Kedves Bence!

Először is őszinte szívvel gratulálok!

Nem csak a magam, hanem a Hen House zenekar nevében is! Az igazat megvallva kicsit tartottam ettől a beszédtől! Bár sokszor álltam már színpadon, de ilyen szerepben még sosem! Már decemberben elkezdtem azon gondolkozni, hogy mit jelent számomra a kultúra, mit tudok majd mondani a kultúráról, vagy tudok e újat mondani?

Rájöttem, hogy milyen nehéz lesz erről beszélni! Hiába használjuk gyakran a szót, mégis megannyi jelentése van!

Kultúrája lehet például egy országnak, történelmi korszaknak, vagy akár a különböző korosztályoknak. Egyedi kultúrája van egy nemzetnek, és akár egy városnak is! Kultúrája, ami az város lakóit az ott megélt kulturális élmények által teszi egyedi közösségé. Ilyenek jutottak eszembe.

Aztán megtudtam, hogy a tavalyitól eltérően nem a kultúráról kell beszélnem, hanem a laudáció, az ez évi díjazott méltatása lesz a feladatom.

Ennek igazán megörültem különösen amikor az is kiderült, hogy kiről is van szó, nemcsak azért, mert jól ismerem, sőt a barátomnak mondhatom, hanem mert pontosan tudom, hogy ő is egy olyan ember, művész, aki sokat tett a fent említett városi kultúráért! A mi városunk Mosonmagyaróvár kultúrájáért!

Varga Bence győri Richter János Zeneművészeti Szakközépiskolában végezte zenei tanulmányait, majd 2006-2010 között a győri Széchenyi István Egyetem Zeneművészeti Intézetében tanult, itt szerezte meg ütőhangszer tanár-kamaraművész diplomáját. A tanulás mellett a jónevű Győri Ütőegyüttes tagjaként gyűjtött tapasztalatot különböző ütőhangszereken, számos koncerten, színpadon, és produkcióban muzsikálva. 2003 és 2010 között a csornai Kerényi György Művészeti Iskola tanárként dolgozott, 2009-től pedig a Mosonyi Mihály Zeneiskola ütőhangszer tanára. Tíz éves kora óta folyamatos kapcsolatban állt az intézménnyel, hisz ekkor iratkozott be a zeneiskolába, ahol Bükki Attila tanítványa lett, és szerezte meg azt a tudást azt a fajta zeneszeretetet zenei alázatot, amit a mai napig átad a növendékeinek is. Saját bevallása szerint Attila korai halála után feladatának tekintette az ütőhangszeres oktatás színvonalának megtartását, Attila emlékének ápolását. Szívügyének tekinti a Zeneiskola színvonalas működését is, melynek 2018 óta igazgatója!

Bence alapító tagja, vezetője a tehetséges fiatalokból álló Mosonmagyaróvári Ütőegyüttesnek, mely számos városi nagyrendezvényen, fesztiválon szerepelt, nemcsak fellépőként, hanem remek hangulat megteremtőjeként is! Tanítványai jórésze nemcsak megmaradt a zene szereteténél, hanem a mai napig aktív zenészként muzsikál. A Bükki Attila Ütőhangszeres Verseny, a Dobos és Ütőhangszeres Nap megteremtésével öt éve új színfoltot hozott a város zenei életébe. A nap során nem csak a megmérettetés a különféle ütőhangszerek megismertetése, megszerettetése a cél, hanem városunk jó hírének gyarapítása is!

Bence nem csak tanár, hanem számos produkció, zenekar tagja dobosként, ütőhangszeresként. Önálló produkciója a Glasso az éneklő poharak évek óta számos koncert, fesztivál média esemény különleges programjaként szerepel és tett szert országos ismertégre!

Az jutott még az eszembe, hogy bizonyár ritka alakalom lehet ez, hogy pont egy jóbarátja a következő díjazott az előző évinek! Viszont Bence, nemcsak a barátom! Sokat dolgozunk együtt, még talán tanárként is, de írtunk együtt pályázatot, gyakran dolgozunk a zeneiskolai műsorokon, és zenéltünk, zenélünk különféle zenekarokban, (a mai napig is van közös zenekarunk, épp a napokban próbáltunk is). Sokat utaztunk már együtt, végig beszélgetve a néha igencsak hosszú utakat! Sosem unatkoztam mellette, széles érdeklődési körével, jó meglátásaival, és nem utolsó sorban pedig remek humorával, útitársnak is kiváló!

A zenén kívül is sok a közös érdeklődési pont Bencével, és tudom, hogy mennyi minden érdekli, mennyi mindent csinál még! A műszaki érdeklődése a természet, a víz, a vízi sportok az állatok szeretete. „Lions” tagként találkozhattunk vele számos jótékonysági rendezvényen is. Bence egy igen aktív életet élő tanár, művész, igazgató, családapa, aki mindenkivel hamar megtalálja a közös hangot, jó humorának és kiváló kapcsolatteremtő képességének köszönhetően. Mindemellett nagyon megbízható, precíz és pontos! Ő sohasem késik!

Valahol olvastam, hogy „Édes teher” egy ilyen díj! Találó szavak! Örül az ember nagyon, de ugye ezek után már illik komolyabban vennie magát! …stb, stb! Hát nem tudom….…mindenesetre Bencét csodálom ebből a szempontból is, mert ő olyan jó érzékkel tud egyszerre humoros lenni, ugyanakkor mégis komolynak maradni. Szeret tréfálkozik, de ez sohasem megy a feladat rovására, érdemes hallgatni rá, jó vele dolgozni!

Kevesen ismerik ennyire a Bencét, mint én, legalábbis ennyi oldaláról biztosan kevesen! Ezért pontosan tudom, hogy Bence mennyire megérdemli ezt a díjat!

Jó helyre került ez a szép elismerés!

Gratulálok magam, és a Hen House zenekar nevében is!

 

Vissza a kezdőoldalra