Újabb közösségi létesítménnyel gazdagodik a város

Lassan elkészül az egykori Mofém Kultúrház felújítása. Arra voltunk kíváncsiak, hogy fog működni a közösségi létesítmény. Dr. Árvay István polgármester válaszolt kérdéseinkre.

– Pontosan mikor lesz az átadási ünnepség, mikor nyílik meg a létesítmény a nagyközönség számára?

– A felújított épület bejárata a Lajta-szerről nyílik, így a létesítmény megközelítése tehermentesíti a Terv utcát, amerről fénykorában nyitott volt. A tervek szerint 2021. január végén kerül átadásra az egykori Mofém Kultúrház, mely a Lajta-parti környezet után Part Rendezvényház nevet kapta. Az avatási ünnepség azonban várat magára mindaddig, amíg a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet nem teszi lehetővé nyilvános rendezvények megtartását.

– Milyen funkciókat tölt a be a közösségi ház?

– Elnevezésében is benne van, hogy rendezvényház, amely elsősorban közösségi teret, helyszínt biztosít a helyi civil szféra, oktatási intézmények, művészeti csoportok kulturális programjaihoz, találkozóihoz, konferenciáihoz és egyéb szabadidős tevékenységeihez. Az új intézmény saját szervezésű kulturális és művészeti programokat is tervez, ugyanakkor céges rendezvényeknek vagy magán kezdeményezésű eseményeknek is teret adnak. Az épület, az egyes helyiségek bérelhetők, melyhez a szükséges infrastruktúra (berendezés, kiszolgáló egységek) is rendelkezésre állnak. Kötött vendéglátóipari szolgáltató nem lesz, így felelősségvállalás mellett saját választású catering szervízzel lehet az étkezéseket megvalósítani.

– Kell-e fizetni és mennyit a helyiségek használatáért?

– Az Önkormányzat elvárása, hogy a Rendezvényház költséghatékonyan működjön, magas színvonalon szolgálja a város közösségét és az idelátogatókat. A helyiségek használatáért bérleti díjat kell fizetni, melynek összege függ az adott helyiség méretétől, a berendezéstől, a technikai, személyzeti és a takarítási igénytől, rezsiköltségektől.

– Lesz-e lehetőség arra, hogy egy közösség kizárólagos joggal tartósan kibéreljen egy helységet?

– A bálterem, az emeleti kiállítótér és három kisebb terem alkalmas bérbeadásra. A kihasználtságra vonatkozó igények felmérése után fogunk dönteni arról, hogy kizárólagos vagy tartós bérletre lesz-e lehetőség.

– Lehet-e már tudni, hogyan alakul a létesítmény nyitva tartási rendje?

– Állandó nyitva tartást nem tervezünk. A rendezvényekhez és a bérlők igényeihez igazodik majd, hogy mikor, milyen feltételek mellett lesz nyitva a ház.

– Ki üzemelteti a házat?

– 2021. január 1-vel új költségvetési intézmény alakult Futura Élményközpont és Rendezvényház néven, melynek feladata a Futura és a Part Rendezvényház működtetése.

Nagy Sándor

 

Vissza a kezdőoldalra