Új helyen a Gyermekek Átmeneti Otthona

Új helyre költözött a Gyermekek Átmeneti Otthona. A Család- és Gyermekjóléti Központhoz tartozó intézmény 1997-től a Lengyári úti épületben működött, ami azonban már nem felelt meg a kor kihívásainak. Így a mosonmagyaróvári önkormányzat, a Térségi Társulás bevonásával egy családi házat vásárolt a Ferenczy Károly utcában, amit az elmúlt időszakban átalakítottak, a gyermekek számára otthonossá, élhetővé varázsoltak.

A munkatársak mindent elkövettek annak érdekében, hogy méltó környezetet tudjanak biztosítani azoknak a gyermekeknek, akikről élethelyzetük miatt átmenetileg gondoskodni kell.

„A csoda most megmutatkozik előttünk, hiszen régi vágy, álom vált és válik valóra azáltal, hogy a Gyermekek Átmeneti Otthona végre új helyre költözött. Közös volt az akarat, mindenki tudta, hogy a cél nemes. Tudtuk, összefogással haladhatunk előre azért, hogy a gyermekek méltó körülmények között élhessék a mindennapokat. Csodának éltük meg ezt a közös akaratot és ezt az összefogást.” – fogalmazott Novics Bernadett, az intézmény vezetője köszöntőjében.

12 gyermeknek 6 munkatárs biztosítja a zavartalan gondozást, ami azért is nagyon fontos, mert ezek a gyermekek a családból kiemelve sokszor bizonytalanul, szorongásokkal telve, riadtan érkeznek. Nem mindegy tehát, milyen az épület hangulata, berendezése, milyen az első benyomásuk egy számukra idegennek számító helyről. A gyermekek itt most nem csak biztonságban, hanem otthonosan is érezhetik magukat addig, amíg szüleik -vagy környezetük – alkalmassá nem válik a gondozásukra.

Dr. Árvay István, a Mosonmagyaróvár Térségi Társulás elnöke példaértékűnek nevezte, hogy a társulás tagjait így egybeforrasztották a beruházások, melyeket a szociális intézményeknél eddig megvalósítottak. Ennek köszönhetően készült el a konyha az Idősek Otthonában, a Hajléktalanszálló felújítása és most a Gyermekek Átmeneti Otthona is. „Most az épület belsejére fektettünk nagy hangsúlyt, hogy minél kisebb lelki törés nélkül tudjanak itt élni a kis lakók, de ígérhetem, hogy hamarosan az épület környezetét is rendbe tesszük közösen.” – fogalmazott a polgármester.

Az intézmény feletti védnökséget Staár Katalin, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának elnöke – civilben pedagógus – vállalta. A létesítményben lakókért, az itt dolgozókért ökumenikus áldást mondott Bodó Zoltán római katolikus plébános, Csáfordy Júlia református lelkipásztor és Farkas Ervin evangélikus lelkész.

Vissza a kezdőoldalra