„Őseink előttünk járnak” 25 éves a Tengri Íjász és Hagyományőrző Egyesület

Egyesületünk 1998-ban alakult meg, de már előtte is összejöttünk íjászkodni, versenyekre jártunk stb. Majd egyre inkább előtérbe került a hagyományőrzés. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy megpróbáltunk minél több ismeretet szerezni, majd pedig széles körben továbbadni a magyarság származásáról, honszerzéséről, kultikus és egyéb szokásairól. Megragadott minket őseink társadalomszervezésének sikeressége, és persze a magyar őskultúra. Ennek jegyében alakítottuk ki tevékenységi körünket. Hagyományőrzés, környezet- és természetvédelem, karitatív tevékenység, a szlovákiai magyarsággal való baráti kapcsolat, az összetartozás érzésének elősegítése.

Az idők során saját magunk készítettünk jurtát, felszerelésünk, ruházatunk, fegyverzetünk pedig a régészeti leletek alapján lett rekonstruálva. Előadásaim és bemutatóink során ragaszkodunk a tárgyszerűséghez, kerülve a harsány, légből kapott nem bizonyítható elméleteket. 2004-től közhasznúként folytatjuk tevékenységünket. A szenci Piccard Clubbal immár 10. éve szoros testvérszervezeti, de még inkább baráti kapcsolatban állunk: egyeztetjük éves terveinket, közös programokat szervezünk. 11. alkalommal valósítottuk meg az ún. Tükör Projektet, ahol kirándulások, vízitúrák és egyéb rendezvények formájában mutatjuk be számukra hazánk kulturális- és természeti értékeit, történelmi emlékhelyeit (pld. Ópusztaszer), gasztronómiáját stb.

Évek óta előadást és bemutatót tartunk az Összetartozás napján szlovákiai magyar iskolákban. Mi rendeztünk Mosonmagyaróváron először nyílt megemlékezést a Trianon emlékkeresztnél.

A 25 év alatt 360 korhű ruhás bemutatót és előadást tartottunk, 48 alkalommal volt környezetvédelmi táborunk fiatalok számára, 37 közös rendezvényünk volt a szlovákiai magyarokkal, többször vittük a környékbeli értelmi sérülteket kirándulni, íjászkodni, lovagoltattuk őket, 7 alkalommal rendeztük meg a Mosonmagyaróvári Várjátékokat, 17 íjászversenyünk volt.

Tavaly 11. alkalommal valósult meg a „Takarítás a vízen” nevű programunk, melynek során az egyesület tagjai, a szlovákiai magyarok és a cikolaszigeti fiatalok segítségével az Öreg-Duna holtágaiból összegyűjtöttük és elszállíttattuk a víz által hozott, parton megrekedt, a horgászok és a kirándulók által szétdobált és otthagyott hulladékot.

Összejöveteleinken magyaros és egyéb, szabadtűzön készült ételeket fogyasztunk, éjszakai lövészeteket rendezünk, autentikus magyar- és világzenéket hallgatunk.

Telente is szoktunk jurtát állítani, szigetközi és bakonyi gyalogtúrákon részt venni pozitív példát mutatva az elpuhult, számítógépen – telefonon – motoron – műételeken nevelkedett fiataloknak. Őket szívesen látjuk bármelyik ilyen jellegű rendezvényeinken is.

Sajnos az utóbbi időben a finanszírozás hiánya érezhető nehézségeket okoz, de reménykedünk, hogy ez is pozitív irányba fordul és a végzett munkánknak megfelelő támogatáshoz jutunk.

És amit nagyon fontosnak tartok: szeretném megköszönni mindazok segítségét, akik a 25 év alatt, tagként, a tagok hozzátartozóiként, munkaerejükkel, illetve szponzorként támogatták önként vállalt feladataink megvalósítását.

Egyesületünk megalakulása óta szigorúan és következetesen politikamentes!

Megkérünk mindenkit, aki egyetért célkitűzéseinkkel és az eddig végzett munkánkkal, adója 1 %-ával támogasson minket. Adószámunk: 18536766-1-08

Szponzoraink számára rendezvényeiken különböző előadásokat tartunk íjászati lehetőséggel, vetélkedőkkel stb.

 

Bognár Árpád elnök

tengri.hupont.hu

 

Vissza a kezdőoldalra