Metszési bemutató a kertbarátoknál

A dermesztően szeles, felhős időjárás ellenére is megtartotta a metszési bemutatót a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre egyesület az egyik tagtársunk Rókadombi zártkertjében. Az idei évben 13. alkalommal került sor a gyakorlati bemutatóra Makai János kertészmérnök közreműködésével, akinek hatalmas területen van saját almafa gyümölcsöse, melyen évek óta gyakorolja, űzi a mesterséget. Óriási tapasztalatokkal rendelkező szakember örömmel vállalta a feladatot, dacára a nem kedvező, mostoha időjárásnak.

A délután kettő órakor kezdődött bemutató megkezdésekor közös fotóra invitáltam a kertbarátokat és a metszés iránt érdeklődőket. A természet kegyessége következtében a közös csoportos fotó készítésekor szétnyílt az égbolton a felhő hadsereg között egy csatorna és fénnyel árasztott el bennünket. A felvételek elkészítése után összezártak a sötét fellegek. A meg-meg erősödő széllel hadakozva a gyakorlati bemutatón elméleti oktatást is kaptunk, a levágott ágak, vesszők fejlődéstörténetére is kitért az oktatónk. Őszibarackfa metszését követte az almafa, a körtefa és végül a fiatal két hároméves fák termőre metszése. A fákon történt kártevők nyomait is megismerhettük.

Nem kerülte el figyelmünket a szőlőültetvény és a gyümölcsöskert közötti madáretető sem. Ennek hasznosságát dicsértük, ám amikor a házigazda kinyitotta megmutatva a tartalmát, ámulatba estünk, mert az elrejtett pálinkás üveg mellett nem fészek, hanem poharak voltak. Természetesen a benne lévő ital a gyümölcsöskert esszenciája!

Bemutató során felmerült kérdésekre kielégítő választ kaptunk, kiegészítve a házigazda tapasztalataival. Az elmúlt év metszési hiányosságaira a szakember házigazda figyelmébe ajánlotta a helyes gyakorlat kialakítását. Természetesen mindezekből mi szemlélődők is profitáltunk, akik között szép számmal hölgyek is akadtak.

Technikai bemutatót követően a fagyos szél elől szívesen húzódtunk védett tető alá, ahol a háziasszony által elkészített lila hagymás zsíros kenyér, többféle sütemény és forralt bor várta a résztvevő 26 személyt. Megállapodtunk, hogy a termésre forduláskor és az érés időszakában leellenőrizzük a metszés sikerét esetleg kudarcát, hogy részletesebb tapasztalatokat szerezhessünk. Köszönjük a kertbarát asszonyok közreműködését, a házigazda türelmét és segítő készségét a bemutató megvalósításához.

Jáni Lajos kertbarát elnök.

Vissza a kezdőoldalra