Kertbarátok a Botanikus kertben

Az idei évben szemétszedésen kívül, amikor a Rudolf-ligetet fésültük át és gyűjtöttük össze az eldobált szemetet, most volt lehetőségünk az elmúlt időszakra betervezett tanulmányutunk pótlására. Nehezen volt szervezhető a tagságunk, mert egyrészt a családi összejövetelekre hivatkoztak, másrészt félelemmel voltak a fertőzés begyűjtésére és nem szívesen társultak a csoportos összejövetelre. Alig húsz fős csoportunk kisbusszal indult kirándulni idegenvezetővel.

Budapesten áthaladva alig 20 kilométerre fekvő Vácrátóton a hétvégi vásári forgatag mellett araszolva jutottunk a botanikus kert bejáratáig. Szerencsénkre még csak kevesen gyülekeztek a pénztárnál, így hamar bejutottunk a napsütéses, nagyon kellemes klímájú 27 hektáros közel 13000 növényfajt tartalmazó gazdag növényeket tartalmazó arborétumba. Ámulatba ejtő volt megcsodálnunk a sziklakertben megtalálható mind a hat flórabirodalom, 25 magashegység virágait, különös tekintettel az aktuális időszakban virágba boruló tulipánokat. 1921-ben, 96 éves korában elhunyt Vigyázó Sándor, végrendeletében roppant vagyonát, könyvtárát, értékes műtárgygyűjteményét, kastélyait, városi palotáit és sok ezer kataszteri hold földjét a Magyar Tudományos Akadémiának ajándékozta. Sok viszontagság után 1952 január 1-jén megalakult benne a MTA Botanikai Intézete. A Botanikus kert első ízben 1961 május 1-jén hivatalosan is megnyithatta kapuit a nagyközönség előtt. Üvegházak zárt ajtója mögött pompás gyűjteményt nem volt módunk megtekinteni, mert még nem készültek fel a látogatásra, de a kert elvarázsolt bennünket. A város méltán lehet büszke Zsigmond Vincére, aki 2019 óta vezeti a kertet.

Három órás sétánk után tovább vezetett utunk Veresegyházra, ahol Közép-Európa eddigi egyetlen medvemenhelyét sikerült meglátogatni, igaz védettséget igazoló okmány felmutatása mellett, de a farkasok birodalmának bemutatása és az oroszlánok, rénszarvasok, egyéb állatok csodálatba ejtettek bennünket. Ebédet a gondosan kialakított étteremben fogyasztottuk el, fecskék felügyelete mellett. Szenzáció volt számunkra a 2000 év óta kialakított farkasok kifutójának megtekintése és az egy órakor kezdődő „farkasokkal táncoló” mutatvány megszemlélése. Dóra farkasokkal való bánásmódja bámulatba ejtett mindnyájunkat, mert az arcát barátságból nyalogató farkas szokatlan bizsegést okozott. Megtudtuk, hogy 8 napos koruk óta gondozzák társával a farkasokat, heti három alkalommal etetik leütött, nem élő nyulakkal. A farkasok házőrző eb módján viszonyultak a gondozójukhoz az elektromos kerítésen belül. A természetes körülményeket igyekeztek megvalósítani az állatok számára, ezért barlangokat, tavakat, illetve gazdag növényeket telepítettek. Közel 6 hektáros területen egy 3,5 hektáros egybefüggő kifutó áll a barnamedvék rendelkezésére. Gondozókat meglepte, amikor az egyik anyamedve 2012-ben három medvebocsnak adott életet a farm területén.

A medveotthon után utolsó állomásunk Magyarország egyik legszebb templomának a Fóti Római Katolikus templom megtekintése, ahol idegenvezetőnk az altemplom bemutatásával kezdte, ahol a Károlyi család kriptája van, majd az 1854-re elkészült gróf Károlyi István megbízásából Ibl Miklós nagyszerű alkotását néztük meg. Az altemplomban áll legértékesebb művészeti emléke, a firenzei nemeskő- és márványberakásos intarziával készült oltár. Hátul a rács mögött a Károlyi család tagjainak koporsói sorakoznak. A templom belső tere is egységes képet mutat, háromhajós, világos bazilika elrendezésű tere fölötti gyönyörű, aranyozott, kazettás mennyezetet láttunk. A mellékhajót lezáró oltárok a gazdagon megmunkált szószék gyönyörű alkotásokkal nyűgözött el bennünket. A templom bal oldalán áll romantikus stílusban, bizánci és mór elemeket is tartalmazó plébánia épülete. Jobb oldalon pedig hasonló stílusban az egykori zárda épülete.

A kirándulásunk mindannyiunk tetszését elnyerve ragyogó napsütésben hazautazva örömmel telítve fél nyolckor érkeztünk kiinduló helyre Mosonmagyaróvárra. Köszönöm a vállalkozó kertbarátok részvételét, bízva abban, hogy sokáig fogják felidézni a látottakat.

Jáni Lajos kertbarát elnök

 

Vissza a kezdőoldalra