In memoriam Éder Vilmos festőművész

 

Éder Vilmos

Éder Vilmos Mosonmagyaróváron született 1942. május 1-jén. A helyben végzett gimnáziumi érettségi után építészmérnöki diplomát szerzett 1967-ben, Budapesten. Még ebben az évben Kaposvárra költözött. Itt élt és dolgozott építőtervezőként a 2000-es évek elejéig. Művészeti tevékenységét nyugalomba vonulását követően Kaposfőn teljesítette ki.

Festészetet Mosonmagyaróváron tanult Tallós Prohászka István és Hagyik István tanítványaként. Az építészkar rajzi tanszékén Gróh János és Nemcsics Antal tanították. Szülővárosához tartozását a Tallós Prohászka István Művészeti Egyesület alakulásakor erősítette meg, mint alapító és rendes tag. 2004-től a Pintér Éva elnök-festőművész vezette társaság keretein belül mutatta be alkotásait helyben, de Lébényben, Somorján, Csepregen, Budapesten is.

A magyaróvári várról és belvárosról, a mesés mosoni utcarészletekről készített képei híven tükrözik Mosonmagyaróvárhoz fűződő szeretetét, emlékeit. Sok alkotásán visszaköszönnek még Kaposvár kedves tájai és a Balaton csodálatos világa. Munkái további részét vallásos tárgyú képei jelentik, mely szülőhelye, Moson vallásos hagyományában, a gyermekkor, a nevelés lélekformáló hatásában gyökereznek. A teljes Mária-legendárium feldolgozását önálló kiállításán mutatta be Csepregen, A Napba öltözött asszony címmel. Éder Vilmos munkásságában külön fejezetet alkotnak azon történelmi témájú képei, melyek az 1956-os forradalom és szabadságharc mosonmagyaróvári eseményeire emlékeztetnek. Megfestette az 1956. október 26-ai sortűz áldozatai közül a személyesen is ismert Demeter János (1939-1956) alakját, ahogy Magyar Katalin (1940-1956), Budapesten hősi halált halt diáklány tragédiáját is. Éder Vilmos hazajárt és itthon volt Mosonmagyaróváron!

A Tallós Prohászka István Egyesület minden évi tárlatának, a „Blitz” nemzetközi művésztalálkozó és kiállításnak állandó résztvevője. Jelenlétével mindig megtisztelte más művészbarátok bemutatóit, a Gulyás Lajos Kollégium ’56-os rendezvényeit, ahogy Október 26-át, a Városi Gyásznapot és a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület gyásznapi összejövetelét is.

Képei megtalálhatók a Piarista Gimnáziumban, a Bolyai iskola Gulyás Lajos utcai épületében és a városi középiskolai kollégium (Gorkij u. 3.) 1956-os Művészeti Galériájában.

Éder Vilmos 2020. április 5-én hunyt el Kaposváron.

Emléke szívünkben él tovább.

Simon Zsuzsanna