Díjazták az aktív civileket és a mecénásokat

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség és Mosonmagyaróvár Önkormányzata október 8-án rendezte meg a XXIII. Mosonmagyaróvári Civil Napot a Flesch Károly Kulturális Központban. Az ünnepi rendezvényen vendégként köszöntötték Dr. Iváncsics Jánost, Mosonmagyaróvár város alpolgármesterét és Nagy Sándort, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnökét.

A Civil Nap résztvevőit dr. Iváncsics János alpolgármester köszöntötte, méltatva a civil társadalom aktív szerepét. Kiemelte, hogy a város a nehéz gazdasági helyzet ellenére a költségvetésben tervezett módon támogatja a civil szervezeteket, nagyra becsüli munkájukat. A civil napot Nagy Sándor, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség elnöke nyitotta meg. Köszöntőjében felidézte a Civil Nap megrendezésének történetét, céljait, kiemelve a civil szervezetek együttműködését városi közcélok megvalósításában, Mosonmagyaróvár Önkormányzata segítségét.

Ezt követően a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség által adományozott elismerő oklevelek átadására került sor.

 

 

 

Elismerő oklevelet vett át Pappné Varga Zsuzsanna edző az Okay Dance versenycsapata versenyeredményei elismeréseként. A 24 éves Okay Dance versenycsapata nagyszerű sikert ért el szeptember 23-25. között a Horvátországban rendezett Novalja International Dance Open versenyen. A disco táncok kategóriában az aranyérem mellett a csapat bekerült a Top 30 gálába, ami óriási dicsőség, hiszen 9 ország 300 produkciójában 1.500 táncos mérte össze tudását. A lányok koreográfusa és edzője Papp Rebeka. Németh Viktória szólójával aranyat Kocsis Rubina és Hatzi Vivien duója szintén aranyat és a csapat show tánca ezüst érmet szerzett a versenyen.

 

 

 

 

 

Horváth Imre példamutató önkéntességért oklevél elismerésben részesült. Horváth Imre daganatos betegségéből felgyógyulva szükségét érezte, hogy segítséget nyújtson mindazok számára, akik betegséggel küzdenek, vagy betegeken segítenek. Önkéntes, jótékonysági tevékenysége révén számos betegekkel foglalkozó szervezetnek és magánszemélynek rendezett jótékonysági programot. Többek között a Mosonmagyaróvári Hospice Ház, a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány és az Újjáéledés Alapítvány részére összesen az évek során 5.000.000 Ft támogatást sikerült összegyűjteni. Lelkesedése és önzetlen munkája példaértékű minden ember számára.

 

 

 

 

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség két mecénás különdíj odaítéléséről is döntött.

 

 

 

Mecénás különdíjat kapott civil szervezet jelölése alapján a mosonmagyaróvári székhelyű Flex-Fény Hegesztéstechnikai- és Szerszám Kereskedőház kft. A vállalkozás 15 év óta támogatja a Nők a városért Egyesületet. Rendszeresen kapnak tombola ajándékot az évente megrendezett Maskara bálra. A Híd sétát is támogatják, mindig önzetlenül segítenek. Értékes műszaki cikkeket kapnak a cégtől. Ezen túlmenően a vállalat még több civil szervezetet támogat. A díjat Suhajda Gábor ügyvezető-igazgató vette át.

 

 

 

 

 

 

 

Mecénás különdíjat kapott civil szervezetek jelölése alapján a DUDU-TAXI Szolgáltató Kft. A vállalkozással 2022. év tavaszán került kapcsolatba az Újjáéledés Alapítvány a DUDU-TAXI és a Transzfer Jótékonysági Horgászverseny megrendezésének apropóján, melynek fő támogatója volt. A jótékonysági horgászversenyen a támogatók 600.000 Ft adománnyal segítették az alapítvány speciális gépjárművének fenntartási költségeit. A DUDU-TAXI vezetőjének segítségével sikerült számos céges támogatót is megszólítani. Vállalta a rendezvényen a résztvevők vendéglátását saját főzésű bográcsos étellel. Az alapítvány kérésére a speciális gépjármű feliratozásának költségét teljes egészében biztosította 150.000 Ft értékben. A díjat Dallos Tamás ügyvezető-igazgató vette át.

 

 

 

A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség 2005-ben alapította meg „Az év civil szervezete” díjat, melyet ebben az évben tizennyolcadik alkalommal adtak át. A díjra civil szervezetek adhattak le jelölést, s ez alapján került kiválasztásra a díjazott közösség, mely 2022-ben a Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre lett. A díjat Jáni Lajos, az egyesület elnöke vette át Nagy Sándortól, a Civil Szövetség elnökétől.

Mosonmagyaróváron ötven éve, 1972 tavaszán alapították meg a kiskert tulajdonosok a Kertbarát Szakkört, az Egyesület elődjét. A Kertbarátok Köre Egyesület a város egyik legaktívabb civil szervezete, mely nem csak szervezett kertészeti előadásairól, szakmai bemutatókról, jótékonysági rendezvényekről ismeretes, hanem az együtt megélt és átélt közösségi és ünnepi eseményeikről is. Az egyesület tagjai az elmúlt évtizedek alatt megrendezett őszi terménykiállításaikkal azt bizonyították, hogy kiállításszervezők is, akik képesek arra, hogy a háztáji kiskertekben szorgos kétkezi munkával megtermelt értékeket professzionális módon bemutassák, a város lakossága számára a kertészkedést vonzóvá tegyék. Az egyesület történetét az ötven év legfontosabb pillanatait és a tagokkal készített interjúkat magába foglaló jubileumi emlékkönyv kiadásával örökítették meg az idei évben.

Tevékenységüket Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata 2020-ban Mosonmagyaróvár Civil Társadalmáért díjjal ismerte el. A Kertbarátok Köre tevékenységének elismerése volt az is, hogy Jáni Lajos elnök Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott ez év tavaszán. Az 50 éves évforduló alkalmából megbecsülése jeléül dr. Nagy István agrárminiszter az őszi terménykiállításon az egyesületnek egy tablót, és a legaktívabb egyesületi tagoknak elismerő oklevelet adott át.

Ezt követően a városi díjak átadására került sor. A Mosonmagyaróvári Civil Szövetség 2000-ben alapította meg a Mosonmagyaróvári Mecénás díjat. A helyi civil társadalom fejlesztési programja keretében a Szövetség – a korábbi évekhez hasonlóan – 2020-ban is meghirdette a díjat, amelynek célja, hogy fejlessze az adományozói kultúrát és elősegítse a civil szektor és az üzleti élet kapcsolatát. A Mecénás díj odaítéléséről a civil szervezetek jelölése alapján 2016-tól Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata dönt.

 

 

Mosonmagyaróvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Óvártej Zrt. részére a helyi civil szektor támogatása érdekében végzett tevékenysége elismeréséül, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetséggel kötött együttműködési megállapodás alapján Mosonmagyaróvári Mecénás díjat adományozott. A díjat dr. Iváncsics János alpolgármester adta át Carlo Volpe cégvezetőnek.

 

Az Óvártej Zrt. rendszeres támogatója a gyermekeket, rászorultakat érintő karitatív eseményeknek, szervezeteknek. A tavalyi évben a Vackor Óvoda gyermek kresz-pálya beruházását segítette egymillió forint értékben, az idén pedig a Példa Egyesületnek ajánlott fel térítésmentesen egy 150 m2-es iroda- és raktárhelyiséget. Dolgozói szinten adományokat gyűjtenek az egyesület támogatottjai javára.

 

 

Mosonmagyaróvár Önkormányzata a város civil társadalma teljesítményének elismeréséül, nagyrabecsülése jeléül 2010-ben rendeletet alkotott a „Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért” díj alapításáról. A díj azon magánszemély és szervezet részére adományozható, aki, amely huzamosabb időn át kiemelkedő tevékenységet folytat Mosonmagyaróvár civil társadalma fejlesztéséért, vagy kimagasló módon hozzájárul Mosonmagyaróvár közösségi életéhez és a város jó hírének ápolásához. A „Mosonmagyaróvár Város Civil Társadalmáért” díjat tizenkettedszer adta át az Önkormányzat egyhangú szavazattal, melyet ez évben az Újjáéledés Alapítvány kapott.

Az Újjáéledés Alapítványt Mosonmagyaróvár és környéke rákbetegeinek támogatása, rehabilitációja céljából alapította Dr. Bródy Edit reumatológus orvos és Böck János római katolikus plébános 1991-ben. Az Alapítvány feladatai között szerepel a kezelt rákbetegek testi-lelki támogatása, rehabilitációjának segítése, a betegek hozzátartozóival való kapcsolattartás, tanácsadás. Évtizedek óta saját központot tartanak fenn állandó ügyfélszolgálattal, ahol lehetőség nyílik egyéni tanácsadásra, csoportos foglalkozásokra, valamint támaszadó-képzésekre is. Az Alapítvány egy olyan közösség önzetlen segítő támogatását látja el, melynek tagjai a betegség minden szakaszában segítő tevékenységet igényelnek. Elsődlegesen a beteglátogatást, gyógyhatású készítmények beszerzését oldják meg, de hivatalos intézkedésekben eligazítást, tájékoztatást, napi segítséget nyújtanak.

2021-ben egy speciális betegszállító gépjárművet is beszereztek, ezzel szállítják a – főleg idős, egyedüálló – betegeket orvoshoz, vagy kezelésekre. Az Újjáéledés Alapítvány az alapítása óta eltelt 31 évben töretlen lendülettel, elkötelezetten a betegek iránti alázattal, önzetlenül látta el a rákos betegek megsegítésére vállalt küldetését.

A díjat dr. Bródy Edit alapító és Kuti Sándor kuratóriumi elnök vette át.

A Civil Nap civil börzéjén 14 szervezet (Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, Margaréta Nyugdíjas Klub, Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület, Mosonmagyaróvári Country Klub, Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre, Mosonmagyaróvári Nagycsaládosok Életfa Egyesülete, Újjáéledés Alapítvány, Mosonmagyaróvári Makettező Klub, Szív Egyesület Mosonmagyaróvár, Mosonmagyaróvár Városi Modellező Klub és Technikai Sportegyesület, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, Győr-Moson-Sopron megyei Hagyományőrző Kishalász Egyesület, Okay Dance Táncegyesület) mutatkozott be.

A díjátadást követő kulturális programban fellépett a Mosonmagyaróvári Country Klub, a Margaréta Nyugdíjas Klub Szederinda Tánccsoportja, a Haller Sport, Majorette Egyesület mazsorett csoportja, a Stella Dance, a Pandora Törzsi Táncegyesület, az Okay Dance Táncegyesület és a Nosztalgia Baráti Kör.

A XXIII. Mosonmagyaróvári Civil Nap pezsgős koccintással, a kiállítási standok megtekintésével és beszélgetéssel ért véget a kora délutáni órákban.

« A 4 »

Vissza a kezdőoldalra