Adventi gondolatok a kertbarátoknál

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre egyesület életében ismét eltelt egy év, immár az 51. esztendőben vagyunk. Minden év elején Közgyűléssel kezdtünk, ahol számot vetettünk az elmúlt esztendőről. A tevékenységünk értékelése a pontos mérleg készítés után történt. Visszatekintve az elmúlt évekre Farsangi mulatsággal kezdtük az évet, majd az elmúlt esztendőben termett szőlőből készült borok értékelésére, bírálatára a díjak átadására került sor márciusban a Nőnapon. Máris a harmadik hónapban vagyunk, ahol a metszési bemutató több évtizedes gyakorlatát Makai Sándor kertészmérnök vállalja. Bemutatón a kertbarátokon kívül külső érdeklődők is megjelennek. Tavaszi szakmai kirándulások, előadások sora következett egészen augusztusig.

A legnagyobb kihívást jelentő esemény, amelyre minden kertbarátnak kötelessége részt venni a Termény- és virágkiállítás. Idei évben az 51. alkalommal szerveztük meg, ahol megnyitáskor értékeltük a Legszebb konyhakertek programra benevezetteket. A sikeres három napos bemutatót követően őszi tanulmányútat, vonatos kirándulásokat szerveztünk.

A kiemelkedő szakmai tevékenységet folytató kertbarátaink Elismerő Oklevelet és mellé ajándék utalványt kaptak, melyet a pályázatok elnyerése révén biztosítottunk. Valahol olvastam és vallom a gondolatot: „Tanuld meg, hogy amíg élsz, addig nem késő semmi.” Természetesen a tagjaink által adományozott hozzájárulásokon kívül kaptunk támogatást pályázatok útján is.

Advent időszakában a tevékeny részvételünk nélkül az ünnep csak halott forma, merev díszelgés valami előtt, ami tiszteletet érdemel, az ünnep, mint jólneveltség, mint kötelességtudás, ilyen az az ünnep, amelyből elvesszük a személyes tétjeinket.

Az ünnep a kertbarátok részéről nem idegen, követni az ünnepi rítusokat, nem valami kulturális felsőbbrendűség jele, jótékonysági eseményen veszünk részt, megjelenésünkkel példát mutatunk a fiatalság számára, felhívjuk a figyelmet, hogy a családi telkeken nem csak füvet lehet gondozni, hanem meg lehet termelni a méregmentes zöldségeket, gyümölcsöket, miközben az egészséges mozgás fittebbé tesz bennünket és a közösségben a taggyűléseinken beszámolhatunk sikereinkről.

Az év utolsó hónapja a várakozás mellett egyfajta számvetést is jelent. Egy-egy csendesebb nap vagy pillanat talán lehetőséget ad az összegzésre is. Végig gondolva a 2023-as esztendőt elmondhatjuk, egyszerre mertünk nagyot álmodni, álmaink megvalósultak, büszkék lehetünk kertbarátainkra. Az évben elért sikereink most arra sarkall, hogy legalább ilyen sikeres legyen a folytatás is. Izgulunk és vágyakozunk rá, hisz a karácsony már itt kopogtat az ajtónkon. A városi ünnepségeken a kertbarátok részt vesznek, tegyük ezt a jövőben is.

Áldott, békés karácsonyt és boldog új esztendőt kívánok Mindannyiuknak!

Jáni Lajos kertbarát elnök

 

Vissza a kezdőoldalra