Városunkban a világ egyik legjobb makett versenye

Április 22-én és 23-án az UFM Arénában rendezték meg a XXV. Nemzetközi Makett Kiállítást és Versenyt. a Mosonshow-t. A rendezvény végén Egresi Andrással, a Mosonmagyaróvári Makettező Klub vezetőjével, főszervezővel beszélgettünk.

 • Hogyan értékeli a XXV. jubileumi Makett Kiállítást és Versenyt?
 • Ami nagyon fontos és nekünk nagyon sokat számít az, hogy ismételten sokan eljöttek hozzánk, sok ország képviselői voltak itt, akik a versenyen indultak, és ezen kívül volt néhány ország, akik csak látogató szinten, vagy kiállítóként érkeztek. 3025 darab makett indult a versenyen. Ez rekord a mi életünkben, de szerintem sehol a világon nincs még egy ilyen nagy darabszámú verseny, amennyi makett és induló itt volt. Maga az országok megoszlása is nagy öröm volt számunkra, a Távol-Keletről elkezdve voltak makettezők Peruból, Chiléből, Venezuelából, Kanadából és az Egyesült Államokból. Ami szintén nagy örömmel töltött el, hogy egy hölgy nyerte el a Best of Show díjat, ami tényleg egy csodálatos munkának köszönhető. Az általános megállapítás az volt, hogy nívós volt a felhozatal. Nekem, mint szervezőnek különösen kellemes volt az, hogy magán a ceremónián volt, aki megcsókolta magát a díjat. Ha Mosonmagyaróváron, a Moson Show-n díjat nyersz, az azt jelenti, hogy már rangod van. A tajvani csapat vezetőjét, amikor annak idején elnyerte a Best of Show-t, mikor hazament, a reptéren úgy fogadták, mint egy olimpikont. Mi sosem minősítjük magunkat a világ legjobbjának, de a legjobbak között ott vagyunk. Nagyon sokan dícsérik a rendezvényt, de azt is fontos tudnunk, hogy mi az, amin javítanunk kell és nagyon fontos, hogy odafigyeljünk ezekre is. Vannak, akik bíztak abban, hogy nyerni fognak, vannak, akiknek nem sikerült, ezért szomorú az ember, de ez minden versenyen így van. Rengeteg díjat adtunk át így is, úgyhogy a legtöbb makettező elégedetten mehetett el.
 • Idén új helyszín volt a kézilabda tornacsarnok, úgyhogy az elhelyezés körülményei mások voltak.
 • Ez az új helyszín mindenképp nagy hasznára vált a rendezvénynek, a résztvevő makettezőknek is tetszett. Úgyhogy szeretnénk a következőkben is erre számítani.
 • A makettverseny lebonyolítása rengeteg ember munkája.
 • Igen, a magyar makettező társadalom nagy része segített, az ország minden tájáról jöttek, akik segítették a rendezvényt, ők és a helyi segítők, legalább egy 50–60 fő. Ennyi ember kemény munkája kell ahhoz, hogy a berendezés elkészüljön. A zsűrizéssel kapcsolatban még annyit, hogy a 800 díj legalább százharminc zsűritag munkáját igényelte. Sokan dolgoztak a rendezvény sikeréért, nem is tudnám megvalósítani nélkülük, egyszerűen lehetetlenség lenne. Nagyon jó, hogy a Flesch Károly Kulturális Központ és a város mögöttünk áll. Dr. Nagy István országgyűlési képviselővel sokszor téma volt, hogy mindig a legnagyobb probléma a pénztelenség. Segítették kibővíteni a kereteket, amennyire csak lehetett, most a 25. miatt ez egy nagyobb rendezvény lett plusz dolgokkal, de sajnos még így sem sikerült úgy, ahogy elterveztük.
 • Volt egy előadás, egy tábornok vetített képes beszámolója az afganisztáni misszióról, kiegészítő programok.
 • Igen, ő is sokat segített azzal, hogy ott van, de voltak még más emberek is.
 • Úgy számol a makett társadalom, hogy jövőre megrendezitek a 26. makettkiállítást és versenyt. Ennek az előkészítése is egy egy éves munka? Már most el kell kezdeni a szervezést?
 • Így igaz, más szervezőtársunk is mondta, hogy ha jól meg akarod csinálni, akkor már ma el kell kezdened, és mindenki keresi, várja a jövő évinek az időpontját. Körülbelül egy év ennek az átfutása, és nagyon sokan úgy mennek el, hogy lefoglalják jövő évi áprilisra az összes hétvégét a szállodában, és amint kiderül a végleges időpont, a többit lemondják.
 • András, gratulálok a csapatodnak, további erőt, lelkesedést kívánok, és azt hiszem nem állok messze a valóságtól, ha azt mondom, ez Mosonmagyaróvár legnagyobb nemzetközi közösségi rendezvénye.

Nagy Sándor

« A 4 »

Vissza a kezdőoldalra