Termény kiállítás a Fleschben

A Mosonmagyaróvári Kertbarátok Köre immár 19-dik alkalommal rendezte meg a Termény- és virág kiállítását. Évek óta a Flesch Károly Kulturális Központjának aulája ad otthont a kiállításnak. A nagy erőket megmozgató kiállításra gondos előkészületek már a nyár folyamán megkezdődtek. A szorgos kezek óvták a zöldség és gyümölcsöket az aszálytól, az esőtől, mert mindegyik esetben a nagy meleg és a sok eső sem kedvezett a termésnek. Szerencsére a kiállított terményekben nem érzékelhető a klíma változás hatása, a korai fagyok hatása, bár a várható termés kevesebb lett, de sok esetben óriási őszibarackok, körték, almák kerültek az asztalra a díszített kosarakba. Jövőre tekintve tudomásul kell vennünk a klímaváltozást az ültetvényeinkben és a gyümölcsfák telepítésénél.

Kiállításunk Dr. Nagy István agrárminiszter fővédnöksége alatt került megnyitásra, ám a beígért személyes részvétel nem jött össze nagyon fontos megbízatása miatt. Bízok abban, hogy a kiállításunk alatt sort kerít a megtekintésére.

Megnyitó ünnepségen került sor az agrárminiszter úr aláírásával fémjelzett Oklevelek átadására, amelyet városunk polgármestere Dr. Árvay István adott át. A járványos időszakot követően nem sok lehetőség volt a kertbarátok szervezett programjának megvalósítására. Termény- és virágkiállításunk kialakításához önzetlen segítséget kaptunk tagtársainktól, akik a honlapon, illetve a kiállítás megvalósításánál segédkeztek. Nagy dicséret illeti azokat a személyeket, akik a kiállítás napjának délelőttjén hatalmas erőfeszítéssel dolgoztak azon, hogy látványos és szép legyen a virágözönnel ellátni az aulát, amely minden eddiginél jobban sikerült. A járványveszély feloldását követő nyári időszakban történt megnyilvánulásunkról az egyesületi életünkről mindig megkaptuk a lehetőséget arra, hogy a nyilvánosság időben értesülhessen tevékenységünkről, ebben nagy segítséget kaptunk a városi televíziótól. A kiállítási tér, aula előkészítéséhez és a taggyűléseink megtartásához állandóan számíthattunk a művelődési ház erre illetékes előadójára.

A Termény- és virágkiállítás alkalmából kiemelkedő tevékenységéért MINISZTERI ELISMERŐ OKLEVELET adományozott Dr. Nagy István agrárminiszter úr: Dr. Galambos Tibor (honlapunk szerkesztőjének), Höck Frigyes és Rajta János tagtásunknak, akik az első szóra megjelentek és szállították a nagyméretű virágokat, részt a kiállításunk megvalósításában és korábban is számíthattunk rájuk. Támogatóink közül Molnár Ágnes városi televízió főszerkesztője, stúdióvezetője, Forgó Krisztián vágó, operatőr az egyesületünk tevékenységét felkaroló és tudósítóknak. Hohner Barbarának a Flesch Kulturális Központ előadójának, aki a kertbarát egyesületünk számára készségesen segédkezet az olykor lehetetlen helyzetek megoldásában. Természetesen nagyon köszönöm azoknak a személyeknek az odaadó, lelkiismeretes munkáját, akik a díszítésben az aula formálásában a három napos kiállítás rendezettségében közreműködtek. Remélem, hogy a jövőre esedékes 50 jubileumi évünk megünneplésében lelkes és szorgalmas kertbarátok helyt állnak, addig is kívánok minden kertbarátnak erőt, egészséget.

Megemlítem és büszke vagyok a „Legszebb konyhakertek” Magyarországi mozgalmára benevezettekre, akik közül 17 személy a kertbarátok köréből nevezett be és megkapta a méltó kitüntetést. Személy szerint örülök annak, hogy a zsűrizésben részt vehettem, meggyőződhettem a sokszínű kertművelésben, az egyes emberek hozzáállását kísérhettem figyelemmel az egészséges élelmiszerek előállításában saját, illetve családjuk részére.

Jáni Lajos

Vissza a kezdőoldalra