Takarítás a vízen

A Tengri Mosonmagyaróvári Íjász és Hagyományőrző Egyesület immár tizenegyedik alkalommal szervezett tavaszi nagytakarítást április 23-án az Öreg-Duna Dunakiliti szakaszán, ezúttal minden úgymond állami támogatás nélkül. Viszont legnagyobb örömünkre a „szigetiektől” kaptunk segítséget, méghozzá nem is kismértékben.

Erre szükség is volt, mert amit az előzetes bejárásnál tapasztaltunk, az rendkívül elszomorító volt. A tájegység egyik legszebb része az ún. Ördögszigeti tavak. Ezt minden évben megszállja a horgászok egy csoportja, akik elképesztően barbár módon szemetelnek. Csak ezen az egy helyen 18 zsák szemetet szedtünk össze. 8 kempinggáz palack, sörös és üdítős dobozok, csali kukoricás konzervdobozok, etetőanyagos zacskók, damilok, eldobott ruházat, rongyok, nylontáskák, savanyúságos, boros és sörös üvegek, rongyok – felesleges is sorolni, mi mindent dobált szét ez a felelőtlen társaság.

Ezúton üzenem a szigetközi emberek nevében: ha nem tudnak változtatni ezen a hozzáálláson, akkor őket nem várjuk ide vissza soha többet!!!

Sajnos a többi részen is csak azt tapasztaltuk, hogy évről évre több a szemetelés. Ennek egy része egyébként kétségtelenül a víz, „fentről” hozza, tehát Szlovákia, illetve Ausztria felől.

Meg is beszéltük, hogy mivel sokat járunk errefelé, figyelőszolgálatot szervezünk és amennyiben ilyen dolgokat tapasztalunk, azt azonnal jelenteni fogjuk a környezetvédelmi hatóságok felé. Erre ez úton megkérünk minden arra járó horgászt, kenust, kirándulót stb. Egy komolyabb bírság, talán jobb belátásra bírja az ilyen embereket!!

És hogy pozitív kicsengése legyen a befejezésnek, szeretnék köszönetet mondani segítőinknek magam, a Tengri Íjászegyesület és a természet nevében: Kránitz Bélának, a Dunakiliti Vadvíz Kemping vezetőjének, aki vállalta az összegyűjtött szemét elszállítását, szigetközi barátainknak, név szerint: Cseh Zoltánnak, Tamás Gyulának, Tamás Szabolcsnak, Földes Józsefnek, akik zsákokat hoztak, felajánlották a csónakjaikat, benzint áldoztak erre a nemes ügyre, rendkívül aktívak voltak a munkában, ráadásul az akciót követő sütögetéshez és bográcsozáshoz is ők biztosították az alapanyagot és a frissítőket is!!

Bognár Árpád elnök, Kovács Margit titkár

 

Vissza a kezdőoldalra