Moson Vármegye Iparosa Díj 2021. Elismerések a minőségi munkáért

A 2021 év Moson Vármegye Iparosa Díjakat a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület Iparos bálján adták át. A Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület, a Duna Takarék Bank és a Kisalföldet és a Lajtapresst kiadó Médiaworks Hungary Zrt. idén is jutalmazta a mosoni régió legkiválóbbjait.

A formailag megújult díj, igazi mestermunka mint ahogy a díjazottak is sok-sok év produktív kimagasló munkájuknak köszönhetik elismerésüket.

A népes közönség ezúttal is a sok-sok év munkájának elismeréseként, komoly szakmai sikereket elért iparost, szakembert és szolgáltató vállalkozásokat köszönthetett. A múlt évtől kezdődően a piramis alakú kovácsoltvas golyókból álló díjat egy modernebb a kimagasló tevékenységet jobban hangsúlyozó formai megjelenítés váltotta fel.

A kovács tűzben edzett új Iparos díjat Peres Zoltán lakatosmester készítette.  Az év Iparosa, Szakembere és Szolgáltatója kategóriákon túl átadták a Moson Vármegye oktatásáért-szakképzéséért elismerést is. Az alapítók ezzel az döntésükkel az elméleti és gyakorlati oktatással kiemelten foglalkozó szakemberekre szeretné irányítani a figyelmet.

  • A Moson Vármegye oktatásáért – szakképzéséért elismerést Horváth Géza a GYŐRI SZC Hunyadi Mátyás Technikum szakmai igazgatóhelyettesének ítélték oda a díj alapítói.
  • Az Év Iparosa 2021 díj kitüntetettje Blümel Ottó villanyszerelő mester lett Levélről, és Szabó Zoltán autószerelő Püskiről.
  • Az Év Szakembere 2021 címet Dubnicz Pál a Dubnicz Autószerelő Kft.től érdemelte ki, Mosonmagyaróvárról.
  • Az Év Szolgáltatója 2021 kategória díjazottja a Triberg General Kft. lett Mosonmagyaróvárról.

A díjazottak tevékenységükkel kiérdemelték ezt az elismerést és környezetük is büszke lehet, hogy ilyen sikeres és eredményes vállalkozások működnek lakóhelyükön. Mindenkori cél, hogy a díjazott iparosok, szakemberek, szolgáltatók sikerén felbuzdulva évről évre egyre többen mérettessék meg magukat a Moson Vármegye Iparosa Díjon.

Az Év Iparosa 2021

Blümel Ottó, villanyszerelő mester (Szer-Co Bt.), Levél

Villanyszerelőként végzett, 1980-ban 23 évesen mestervizsgát, 1988-ban érettségit tett Blümel Ottó, aki kezdetben főállásban a MOFÉM-gyárban, másodállásban villanyszerelő mesterként dolgozott. A rendszerváltás évében alapította társával a Szer-Co Bt.-t Mosonmagyaróváron, majd 2014-ben a cég és ügyvezetője is Levélre költözött.

Jó szakmai alapokat szerzett a Mofém-nél az öreg szakiktól mint pályakezdő fiatal, így később az önálló villanyszerelés nem jelentett problémát – emlékszik vissza a kezdetekre. A cégalapítást követően kezdetben főképpen villamos áruk forgalmazásával és rendezvények szervezésével foglalkoztak, ahol Blümel Ottó, mint ügyvezető, és mint villanyszerelő dolgozik azóta is. Belekóstoltak a vendéglátásba is, két évig üzemeltették a Szumma büfét a Mofém-telepen, majd egyre inkább a villanyszerelés felé fordultak és lakatos munkákat is vállaltak. Ipari villanyszerelésre orientálódtak, családi házakat is szereltek, E-ON regisztrációval mérőhelyek kialakítását is végzik. Blümel Ottó az évek során többek között biztonságtechnikai, villám-, tűz- és érintésvédelmi szakvizsgát is szerzett, a mára öt szakemberrel működő társaság villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatokkal, lakatos munkával és vákuum technológiával is foglalkozik. 2015-ben a Levéli Horgász Egyesület elnökének választották, tisztségét társadalmi funkcióban látja el. Harminckét éve kisiparosként sokat, sokfélét és sokfelé dolgozik a szakmájában, ahol tapasztalata szerint egyre nagyobb a szakemberhiány. Bár 2022-ben eléri a nyugdíjkorhatárt, de „tenne még le az asztalra”, ahogy egészsége engedi, folytatná tovább a villanyszerelő mesterségét.

Szabó Zoltán autószerelő Püski

Apáról fiúra száll a szaktudás és az egyre növekvő autószerelő műhely a püski Szabó családnál, ahol az édesapát, a 31 éve a szakmában lévő Szabó Zoltánt jelölték most az Év Iparosa díjra.

Nem túlzás azt mondani, hogy az anyatejjel szívta magába az autószerelő szakmát Szabó Zoltán, aki saját bevallás szerint gyerekkora óta rajong a motorokért, autókért. Már mosonmagyaróvári tanulmányai mellett dolgozott édesapja mellett a szerelőműhelyben, aztán 19 évesen vásárolt egy Lada Nívát, és autómentőzni is kezdett a rendőrség szerződött tagjaként. 1995-ben épült fel saját műhelye négy beállással, rá két évre pedig megszerezték a műszaki vizsga engedélyt is. Az évek során folyamatosan fejlesztették a műhelyt, és több munkatársat is felvettek, akik közé 2010-ben nagyobbik fia is csatlakozott. 2016-ban alakultak Szabó Autószerviz Kft.-vé, három éve pedig tovább bővítettek, így egyszerre már nyolc járművel tudnak foglalkozni. Évente közel 1200 gépkocsit javítanak, köztük veterán- és olyan luxusautókat, mint a Rolls-Royce vagy a Ferrari, nem csoda hát, ha vannak ügyfeleik Budapesttől Pécsen át Sopronig.

Szabó Zoltán azt mondja, két lánya, három fia, és két unokája van, akik közül, ha csak egy autószerelő is lesz, már biztosított a szakma és a vállalkozás továbbvitele. Szerinte az ő életében még nem jön el az az idő, amikor mindenki elektromos autóval jár majd, de ha így is lesz, akkor sem aggódik, mert azokon is kell féket, kormányt és még sok minden mást is javítani.

Az Év Szakembere 2021

Dubnicz Pál, Dubnicz Szerviz Kft., Mosonmagyaróvár

Dubnicz Pál autószerelőként 1994-ben a dízeljavításra specializálódva alapított egyéni vállalkozást. A családi ház garázsából indult cég az alkalmazottak számának növekedésével 2007 óta a Lajta-Hanság Zrt.-nél bérel két műhelyt, ahol magas színvonalú általános szervizeléssel, adagoló-, illetve injektorjavítással foglalkoznak.

Szervizük 2017-ben csatlakozott a Bosch és az Autonet cég „kistestvéréhez”, az országosan elismert AutoCrew hálózathoz, majd 2018-ban megalakult a Dubnicz Szerviz Kft., ahol a minőségre továbbra is nagy hangsúly fektetnek, alkalmazottaik szakmai továbbképzéseken vesznek részt, gépeiket folyamatosan hitelesíttetik. Specialitásuk a diagnosztika, fő tevékenységük a dízelmotorok üzemanyagellátó-rendszerének hibafeltárása és szakszerű javítása. Dubnicz Pál a benzinbefecskendező rendszervizsgáló gép megvásárlásával a benzinjavításba is belevágott. A cégvezető szívesen áll jó ügyek mellé, a helyi mentőautókat több éven át ingyen javította, ezért is kapta a Mentőszolgálat elismerését. A pandémia kezdetén, 2020 tavaszán adományozásra három ózongenerátoros fertőtlenítőt vásárolt.

Dubnicz Pál személyiségének egyik fő mozgatórugója a fejlődés. Több mint 25 éves szakmai múlttal rendelkezik. Felismerte, hogy a jó szakemberekből álló összetartó csapat, az ügyfeleket fogadó pozitív légkör és az emberekkel való bánásmód egyaránt nagyon lényeges, hiszen az autójavítás bizalmi kérdés. Vezetői személyisége, szaktudása, korrekt, versenytársait tisztelő magatartása és a tanulóképzésben betöltött szerepe követendő példaként szolgálhat a jövő generációjának is.

Az Év Szolgáltatója 2021

Triberg General Kft. Mosonmagyaróvár

A Triberg General Kft. 1995-ben alakult családi vállalkozás. A folyamatos fejlődésnek köszönhetően tevékenységeik köre is egyre bővült, ma már négy fő területen – fuvarozás, útépítés, bányászati tevékenység és gépi földmunka végzésében – állnak szolgáltatásaikkal egymástól függetlenül is az ügyfelek rendelkezésére.

A cégben jelenleg 35 munkatárs dolgozik, tehergépjármű vezetők, gépkezelők, irányító-vezető, illetve irodai munkatársak. Négy különböző nyersanyaggal rendelkező bányát üzemeltetnek, 21 billencs szerelvénnyel, 8 nagy méretű munkagéppel, több kisméretű géppel és kiszolgáló központtal. Saját erőforrásokkal naponta több ezer tonna nyersanyagot tudnak kitermelni, feldolgozó üzemekbe vagy építési helyszínre eljuttatni, ahol ezt a mennyiséget a munka jellegétől függően be is tudják építeni. Munkatársaik elhivatott szakmaisággal végzik a munkájukat és képviselik a céget, van, aki a kezdetektől, de többen már öt-tíz éve együtt dolgoznak.

Céljuk az ügyfeleik növekvő igényének kielégítése, amelyhez folyamatosan frissítik eszközállományukat, szükség szerint integrálják az új technológiákat, tehergépjárműveik mindegyike, munkagépiek jó része a legutolsó emissziós normáknak felel meg. Nyitottak az új tevékenységek, új partnerek, új lehetőségek felé. Bergovics Balázs ügyvezető büszkeséggel említi a munkatársi csapatot, az ügyfeleik megelégedettségére elvégzett munkákat, így lakóparkok, parkolók, utak, üzemanyagtöltő állomások, autómosók, bevásárlóközpontok, üzemek, gyárépületek földmunkáit, útépítési munkáit, az éves szinten elvégzett több ezer fuvart, amellyel több százezer tonna nyersanyagot juttatnak el megrendelőiknek.

Forrás: LajtaPress

Az eseményről készült képek megtekinthetőek a Mosonmagyaróvár és Vidéke Ipartestület képgalériájában

2022.02.19. Iparos Bál Fotók: duoinfomovar

2022.02.19. Iparos Bál Fotók: Nagy Mária

 

Vissza a kezdőoldalra