Mégis jöhetnek a Norvég Alap pénzei

Hosszú és kemény vita után, szinte az utolsó pillanatban megszületett a megállapodás Norvégia és Magyarország között az Európai Gazdasági Térség országai és a Norvég Alapok felhasználásáról.  A támogatási összeg 214,6 millió euró.

A norvégok ugyanakkor feltételként szabták, hogy a civil szervezeteknek nyújtott támogatásokról egy független alapkezelő döntsön. Ha ebbe nem egyezik bele a kormány, egy fillér sem érkezik. A magyar kormány a civil szervezeteket segítő programok itteni kezelése miatt került konfliktusba a norvégokkal: a kormány azt akarta elérni, hogy beleszólása legyen, mely szervezetek kezelhetik a civileknek járó pénzt, a támogatók azonban hallani sem akartak ilyenről.

A most született megállapodások független pénzforrásokat biztosítanak a civil szervezetek részére és az előző időszaknál nagyobb összeggel támogatják a klímavédelmi és energetikai kezdeményezéseket, az üzleti fejlesztéseket és innovációt, továbbá jelentős támogatást biztosítanak helyi és regionális fejlesztésekre, valamint a roma lakosság társadalmi integrációjára. Az együttműködési megállapodások az Alapok 2014–2021-es időszakának végrehajtására vonatkoznak, a projektek megvalósítási határideje azonban valamennyi kedvezményezett országban 2024 április vége.

Magyarország már a harmadik időszakban részesül a norvég alapból, a megállapodások aláírásával a mintegy 11 milliárd forint értékű nemzeti hozzájárulást is beleértve összesen több mint 86 milliárd forintnyi fejlesztési pénzt lehet majd igénybe venni.

 

 

Vissza a kezdőoldalra